Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier
Leefruimte: 26 m² Keuken: 6 m² Slaapkamer ouders: 11 m² Slaapkamer kind: 7 m²
Een mens heeft een hal nodig rond de 1,5 vierkante meter. Sanitaire ruimte van 6 m2. De woonkamer moet minimaal 26 m2 zijn. Hier leef je als mens toch het meeste.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60m² is enorm en 15m² is erg klein.
Een huis dat vorig jaar gebouwd werd, had zo'n 133 vierkante meter woonoppervlakte. In 2000 was dat nog een pak meer, zo'n 160. En ruim 25 jaar geleden waren pas opgeleverde nieuwbouwwoningen bijna dubbel zo groot, gemiddeld 222 vierkante meter.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter.
“De rekensom is eenvoudig: een gemiddeld gezin met twee volwassenen en twee kinderen heeft recht op een leefruimte van maximaal 12 vierkante meter, inclusief vrije uitloop naar buiten.”
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Er vanuit gaande dat mensen tegen de 80 worden en rond de 20 op zichzelf gaan, kom je op ergens tussen de 15 en 20 jaar. Het kan ook aan het type huis liggen ; in sommige huizen woont niemand meer dan een paar jaar, in andere heb je echte ' plakkers' die het er makkelijk 40 jaar volhouden.
Hoe groot een gemiddeld vrijstaand huis is, is ook nergens vastgelegd, maar de meeste vrijstaande huizen hebben een woonoppervlak van 180 m2 of meer.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Hoewel er geen strakke definities bestaan, lijkt er consensus te bestaan over wat professionals en bewoners onder klein wonen verstaan: wonen op maximaal 50m2. In grotere steden associeert men klein wonen vaker met oppervlakten tot 30m2 of 40m2.
Gemiddelde perceeloppervlakte bouwkavel
Na analyse van de ingevulde zoekprofielen blijkt dat een gemiddelde koper een kavel zoekt met een perceeloppervlak tussen de 650 m2 en 700 m2 voor de realisatie van een vrijstaande woning.
Kleiner gaan wonen: minder energieverbruik
Ook dit draagt bij aan de kleiner wonen trend: je verbruikt in een kleinere woning veel minder energie. Zo hoeft er een stuk minder te worden gestookt – een kleine ruimte is veel sneller opgewarmd dan een grote kamer. Tevens voordelig voor de portemonnee!
"Alles zal afhangen van de plaatselijke bouwvoorschriften", zegt architect Eric Houben. "3 m van de zijdelingse perceelsgrens verwijderd blijven geeft een bouwbreedte van 7 m. In een aantal gemeenten is echter 8 m de minimale maat voor een vrijstaande woning.
Je zou het niet verwachten van het meest dichtbevolkte land van Europa. Maar Nederlanders wonen groot. Gemiddeld hebben we hier 65 vierkante meter huis per persoon. Daarmee wonen we een stuk ruimer dan Duitsers, die zo'n 46 vierkante meter per persoon hebben.
De lengte en de breedte vermenigvuldigen
Dit is de standaardprocedure om rechthoeken te berekenen. Een voorbeeld: een kamer is 30 meter bij 15 meter. Je vermenigvuldigt dit met elkaar en komt uit op 450 vierkante meter.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.