Hieruit bleek dat het deep-web ongeveer 75000 TeraByte aan data had, tegenover de 19 TeraByte die het surface-web toen had. Wat er dus op neer komt dat het deep-web ten tijden van het onderzoek 400 tot 550 keer groter was dan het surface-web.
Zo kunnen sites op het dark web worden bezocht door iedereen, maar het is erg moeilijk om er achter te komen wie er achter deze sites zit. En het kan gevaarlijk zijn als je een fout maakt en je identiteit wordt ontdekt.
20 miljard websites volgens Google, maar 1,2 miljard websites volgens Netcraft. Dat is alleen het surface web, zonder het circa 3000 keer zo grote → deep web.
Om toegang tot het dark web te krijgen heb je een speciale browser nodig: de Tor-browser. Via deze browser wordt je verkeer via willekeurige servers (ook bekend als relays) door het Tor-netwerk geleid.
Tor (The Onion Router) is een wereldwijd netwerk van servers dat gebruikt wordt door mensen die hun privacy en internetvrijheid willen verbeteren. De Tor-browser zorgt ervoor dat gebruikers vele malen moeilijker te traceren zijn door bijvoorbeeld overheden, bedrijven en websites.
onion'. Deze websites, die niet door zoekmachines worden geïndexeerd en ook niet via een normale browser te bereiken zijn, worden het 'deep web' genoemd. Omdat het Tor-netwerk geheel anoniem is, zijn er veel websites te vinden die illegale diensten aanbieden.
Er is niet echt iemand de baas van het Internet. Er zijn wel een aantal organisaties die er veel over te zeggen hebben: - IETF (Internet Engineering Task-Force) is de organisatie die de protocollen schrijft. Dus die bepaalt hoe de data standaard verstuurd wordt tussen verschillende computers.
Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.
Timothy John (Tim) Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van de technologie en verzameling afspraken die het world wide web of wereldwijde web (www) mogelijk maakten.
Het Tor-netwerk verbergt je identiteit door je internetverkeer om te leiden langs verschillende Tor-servers (of 'nodes'). Je data wordt versleuteld en dan over de verschillende nodes gestuurd, waar de verschillende encryptie-lagen stuk voor stuk ontsleuteld worden, tot de data uiteindelijk 'kaal' op zijn bestemming is.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Vanaf 2 januari 2021 waren dat er 1,826,089,359 websites, omhoog van 906,616,188 in januari 2016. Op 's werelds eerste website werd gepubliceerd Augustus 6, 1991 door de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee.
Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, een groot openbaar netwerk van computernetwerken waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force.
Je kunt je computer 'fysiek' verbinden met het internet door middel van een kabel, maar tegenwoordig gaat veel internetverkeer draadloos. Het loopt via wifi-netwerken of mobiele netwerken zoals 3G, 4G en 5G.
Voor de exacte geboorte van het internet moeten we echter nog wat jaren verder terug in de tijd. In de zomer van 1991 maakt Tim Berners-Lee zijn idee voor het world wide web – dat hij samen met de Belg Robert Cailliau ontwikkelde – wereldkundig.
Zoek Tor Browser in je menu en sleep het naar het prullenbakpictogram. Leeg of verwijder alle items in de prullenbak.
100 procent anoniem surfen kan die Tor-browser niet garanderen. De FBI slaagde er al in om malware te injecteren op de browser en zo gebruikers te identificeren. Anonimiteit gaat hand in hand met een goede beveiliging van je pc. Het Tor-netwerk zelf is tot nu toe nog niet gekraakt.
Is Tor een VPN? Nee, Tor is geen VPN. Tor gebruikt namelijk andere manieren om je gegevens te versleutelen dan een VPN. Een VPN versleutelt je gegevens en leidt ze om via een netwerk van servers die aan één organisatie toebehoren, terwijl Tor een gedecentraliseerd netwerk is.
Het gebruik van Tor is niet illegaal. De Tor-browser geeft je toegang tot een (zo goed als) vrij en anoniem internet. Zoals met bijna alles, kan dit gebruikt worden voor zowel goede als slechte dingen. Tor maakt het namelijk mogelijk om anoniem criminele webpagina's en marktplaatsen op het dark web te bezoeken.
Tor is dus relatief veilig. Zeker als het gaat om anoniem surfen op het reguliere web, brengt het voldoende voordelen. Je loopt echter risico's als je het dark web bezoekt. Wij raden je dan ook aan om Tor altijd in combinatie met een VPN te gebruiken.
Vandaag de dag hebben meer dan 3 miljard mensen wereldwijd toegang tot het internet. Iets meer dan de helft van het internetverkeer loopt via een mobiele telefoon. De verwachting is dat in 2020 de helft van de wereldbevolking via mobiele apparaten het wereldwijde web bezoekt.