Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang (zonder
De omvang van een scriptie verschilt vaak per opleiding maar over het algemeen wordt er voor een bachelorscriptie gericht op ongeveer 25 pagina's tekst (ongeveer 20.000 woorden).
Stel dat jij 12.000 woorden in je scriptie moet hebben, oftewel ongeveer 24 pagina's.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
De meeste studenten doen 3 tot 9 maanden over het schrijven van een scriptie. Die tijd is nodig om een goed plan van aanpak te schrijven, het onderzoek zorgvuldig uit te voeren en alle resultaten vervolgens te verwerken in een ijzersterke scriptie.
Een scriptie schrijven is geen eenvoudige taak. Het is tijdrovend en vergt heel wat geestelijke inspanning. Veel studenten beschouwen het schrijven van een scriptie als de moeilijkste opgave van hun studie. Dat is zeer begrijpelijk.
Vaak zijn er verschillende mogelijkheden. Soms heb je een aantal formele eisen over het hoofd gezien, waardoor jij je scriptie moet herkansen. Ook zien we vaak dat studenten de opleidingseisen niet goed geïnterpreteerd hebben. Daarnaast komt het voor dat de scriptie structuur of scriptie opbouw niet in orde is.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang (zonder bijlagen). Let op: een grote scriptie is niet per se beter dan een kleine scriptie.
Het aantal woorden ligt meestal tussen de 12.000 en 20.000. Dat is omgerekend dus een scriptie van 30 tot 50 pagina's.
Het aantal woorden is niet alleen belangrijk voor jou als schrijver, maar zeker ook voor de lezer. Stel je schrijft een boek van 50.000 woorden, dan wordt dat een dun boekje van zo'n 200 pagina's.
Een aantal van 30 tot 50 academische bronnen is voor een scriptie gebruikelijk. Als je de onderwerpkeuze slim hebt aangepakt ken je al de nodige academische publicaties die relevant zijn voor je probleemstelling. Daarnaast is het belangrijk om selectief te werk te gaan bij het verwerken van literatuur.
Een boekpagina heeft gemiddeld 200-250 woorden. Deel jouw woordaantal door het gemiddelde van 230 en je hebt ook een beeld van het aantal pagina's. Bijvoorbeeld: 80.000 woorden zou dan zijn: 80.000:250 = 348 pagina's.
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen. '
Studiepunten. Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).
Ten eerste dien je voor een scriptie vaak een flink bedrag neer te tellen. Gemiddeld ligt de prijs voor het laten schrijven van je gehele thesis of scriptie tussen de 500 en 1.500 euro. Deze prijs kan verder oplopen.
Rol. Olaf de Groot, Maak je niet druk om het aantal woorden, die 40.000 kun je uitsmeren over 100 of 200 pagina's afhankelijk van het formaat boek, lettertype en lettergrootte.
Je scriptie (ook wel eindwerkstuk, dissertatie of thesis genoemd) is een verslag op basis van je onderzoek of stage waarmee je je opleiding afrondt. Een scriptie kun je zowel voor je bachelor als master schrijven.
Een scriptie wordt ook wel een thesis of een eindverhandeling genoemd. Het is een opstel dat je schrijft als verplicht onderdeel van je opleiding.
Elke student, hbo of wo, is verplicht een scriptie te schrijven om te kunnen afstuderen. De 'scriptie' wordt soms anders genoemd, thesis, essay, bachelorproef, masterproef, werkstuk of paper bijvoorbeeld.
Afstuderen zonder scriptie maar middels een beroepsproduct, scriptie of rapport is steeds meer gericht op wat jij als student straks, in de praktijk, moet kunnen. Steeds vaker krijgen studenten daarom de opdracht een beroepsproduct te leveren, als tussentoets of in het kader van je afstuderen.
Motivatie en concentratie: Het schrijven van een scriptie vereist veel discipline, motivatie en concentratie. Het kan moeilijk zijn om gefocust te blijven en gemotiveerd te blijven om het werk te voltooien. Feedback en kritiek: Het kan moeilijk zijn om om te gaan met feedback en kritiek van jouw begeleider.
Vermijd “ik”, “wij” en “jij”
Door “ik” en “wij” te vermijden in je scriptie zorg je voor een objectieve, onafhankelijke toon. Daarom raden we het gebruik van de ik-vorm in scripties af. Uitzonderingen zijn een voorwoord, dankwoord, nawoord en reflectie.