Voor een hybride warmtepomp heb je binnen beperkte ruimte nodig. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp. De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0x0,6x0,4 meter (hxbxd). Soms wordt er een buffervat bij geplaatst waarin cv-water zit.
De binnenunit van een warmtepomp lijkt qua omvang op een cv-ketel, met afmetingen in de ordegrootte 80 cm hoog, 40 cm breed en 40 cm diep. In sommige gevallen kan je bij een hybride opstelling jouw bestaande cv-ketel behouden; in dat geval komt er een -qua omvang- vergelijkbaar apparaat naast te hangen.
De gemiddelde afmeting van een hybride warmtepomp: Hoogte 89-91cm. Breedte 45cm. Diepte 17-40cm.
Voorwaarden voor een warmtepomp
Voor het plaatsen van een warmtepomp in een appartement is het belangrijk dat er al een vorm van isolatie aanwezig is. De mate van isolatie hangt af van het type warmtepomp. Is de woning matig geïsoleerd, dan is de hybride warmtepomp een optie.
Voor de gemiddelde warmtepomp buitenunit moet je rekening houden met de volgende afmetingen: Breedte: 90 cm. Hoogte: 75 cm. Diepte: 35 cm.
Voor een hybride warmtepomp heb je binnen beperkte ruimte nodig. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp. De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0x0,6x0,4 meter (hxbxd). Soms wordt er een buffervat bij geplaatst waarin cv-water zit.
Een warmtepomp bestaat uit een binnen en buiten unit. De binnen unit wordt meestal geplaatst op de plek waar de cv-ketel staat. De binnen unit wordt meestal geplaatst op een plek met een stevige ondergrond of wordt bevestigt aan de muur.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren. Richt de buitenunit van de warmtepomp niet op terrassen of balkons. Plaats de buitenunit niet te dicht bij openslaande ramen en ventilatieroosters van verblijfsruimten. Plaats de buitenunit bij voorkeur richting de openbare weg en blinde muren.
Het gaat om een gesloten systeem van een warmtepomp en een boilervat voor je sanitair water. Net als bij een lucht warmtepomp zijn er geen koelleidingen tussen een binnen- en buitenunit nodig. Een installateur maakt gewoon 2 gaten in je gevel om de luchtkanalen aan te brengen voor de aan- en afvoer van lucht.
Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.
Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heb je ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren.
De hybride warmtepomp met een combinatiesysteem heeft een binnenunit en een buitenunit. Dit betekent dat het zowel warmte kan onttrokken aan de ventilatielucht, als aan de buitenlucht. Hiermee kunnen je woning en het sanitair water worden verwarmd. Daarnaast is de warmtepomp ook aangesloten aan de CV ketel.
U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.
Plaats van de warmtepomp
Wanneer een pomp, met of zonder omkasting, tegen een gevel of op een plat dak wordt geplaatst, kan contactgeluid doordringen in de (eigen) woning of die van je buren. Zorg daarom bij plaatsing tegen een gevel altijd voor een trillingsdemping.
Hybride warmtepomp
Ze zijn qua formaat kleiner of even groot als een cv-ketel. In de meeste gevallen wordt de hybride warmtepomp naast de cv-ketel geplaatst.
Een binnenunit heeft u nodig bij de bodem en buitenlucht warmtepomp. Gemiddeld genomen maakt deze 40 tot 50 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met een splinternieuwe cv-ketel. In nieuwe en bestaande woningen zou dit dus niet tot extra geluidsoverlast moeten leiden.
Een hybride warmtepomp heeft alleen zin als het warmtepompdeel van je installatie veel werk kan leveren. Is je woning te weinig geïsoleerd, dan zal de ketel te veel bijspringen. Dan heb je naast je cv-ketel een relatief duur apparaat hangen dat maar weinig werk doet.
De Elga hybride warmtepomp produceert 47 dB op 5 meter. De Daikin produceert 47 dB op 1 meter en kan 's nachts gedempt worden. Wij kunnen ook warmtepompen leveren die altijd onder de 40 dB blijven, maar dan is de investering wel een stuk hoger.
Binnen heb je beperkte ruimte nodig maar wel zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp. De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0x0,6x0,4 meter (hxbxd). De buitenunit kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen.
Wij sturen je een vrijblijvend aanbod voor een systeem van goede kwaliteit en vakkundig installatie. Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar? Vervang je je cv-ketel door een warmtepomp met een (heel goed te realiseren) rendement van 480% (COP = 4,8), dan is voor het leveren van dezelfde hoeveel warmte 14.461/4,8 = 3.013 kWh aan elektriciteit nodig.
Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst. Binnen 3 meter wordt het zonder maatregelen bijzonder lastig om minder dan 45 dB(A) geluid te produceren.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit (in je huis) doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water-warmtepompen.