Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Maak een mengsel van water en een theelepel baking soda. Wrijf het mengsel met een doek over de witte aanslag en spoel het glas af. Herhaal indien nodig.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Glascorrosie is te herkennen aan een doffe aanslag, krassen of een regenboogachtige verkleuring. Glascorrosie is permanent en niet meer te herstellen. De regenboogkleurige glans is echter niet het aangetaste glas zelf, maar een laagje op het glas. Dit is soms nog wel weg te poetsen.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Vul de vaas met tandpasta en warm water en laat dit inweken; Doe een scheutje bleekwater in de vaas, laat vollopen met warm water en laat een uurtje staan; Poets kalkaanslag weg met zout of soda; Poets de binnenkant van de vaas op met de binnenkant van een aardappelschil.
Het maakt niet uit of het nu gaat om dubbel glas, gehard glas of gelaagd glas, in de meeste gevallen kan dit glas gewoon gepolijst worden waardoor u de beschadigingen aan het glas niet meer ziet. Polijsten is in principe het schuren van het glas met een speciale polijstpasta.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Stof de ramen eerst goed af met een borstel om zand, vogelpoep en ander vuil te verwijderen. Maak een sopje twee gelijke delen azijn en water. Breng dit vervolgens met een sponsje aan op het cement. Laat de wat glibberige substantie 10 minuten intrekken en neem het vervolgens af met een schone doek en veel water.
Glansspoelmiddel is noodzakelijk om de vaat goed en streeploos te drogen. Als de gehele vaat niet goed droog is, moet het verbruik van glansspoelmiddel iets hoger worden gezet.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Ook alternatieve schoonmaakmiddelen zijn geschikt om de vaatwasser mee te ontkalken. Je kunt hiervoor azijn of soda gebruiken. Draai ook in dit geval een lege vaatwasser en voeg een kopje schoonmaakazijn of soda toe op de bodem. Laat vervolgens het heetste programma draaien.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Hoewel het misschien verleidelijk is om een snufje toe te voegen moet je geen tafelzout in je vaatwasser doen. Dit kan namelijk het wateronthardingssysteem beschadigen.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Glansspoelmiddel haalt water tijdens de laatste spoelbeurt van het oppervlak van uw vaat en helpt bij het droogproces. Het voorkomt dat waterdruppels op uw vaat opdrogen en watervlekken achterlaten. Wanneer het lampje voor glansspoelmiddel op uw vaatwasmachine brandt, is het tijd om het glansspoelmiddel bij te vullen.
Kalk verwijderen van douchedeur
Een douchedeur ontkalk je met schoonmaakazijn. Je vult een plantenspuit met puur azijn en verstuift dit op de douchedeur. Om te voorkomen dat het allemaal afdruipt kan je er keukenpapier tegen plakken. Zo blijft de azijn op z'n plaats en kan het beter inwerken.
Simpele methode
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.