In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Yoghurt ontbijt met blauwe bes en kokossnippers
Een yoghurt ontbijt is gezond en geschikt als je aan het afvallen bent! Combineer het liefst met rood fruit, bijvoorbeeld antioxiderende blauwe bessen.
Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Bramen hebben betere antioxidanten dan blauwe bessen.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De antioxidanten in blauwe bessen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het bevorderen van een gezonde darmflora. Dit kan leiden tot een betere spijsvertering en een vermindering van maag- en darmklachten. Daarnaast bevatten blauwe bessen ook vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Ook qua voedingswaarde zit er zo goed als geen verschil tussen een verse mandarijn en eentje uit blik. Volgens het Voedingscentrum moet je er alleen op letten dat er in fruit in blik doorgaans meer suiker zit. Vooral fruit 'op siroop' kan aardig suikerrijk zijn. En dat past natuurlijk niet in een gezond dieet.
Op sap. Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.
Niet eerst ontdooien!
Je hoeft het fruit niet eerst de ontdooien voordat je het in de blender doet, liever niet zelfs! Een smoothie met bevroren fruit zorgt er namelijk voor dat je smoothie gelijk lekker koud is, en zoals eerder genoemd zorgt vriesfruit voor een goede textuur.
Diepvries is duurzaam
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Factcheck. Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.
Leg het doosje op een bord en laat de bessen 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Dit gerecht bevat veel verschillende voedingsstoffen. De eiwitten in kwark zorgen voor meer spierkracht en dragen bij tot de instandhouding van spiermassa.
De blauwe bes blinkt onder andere uit door zijn mooie hoeveelheden vitamine K en mangaan. Daarnaast bevat ons blauwe bessensap ook goede hoeveelheden van de vitamines B6, C en E. Bovendien scoort ons blauwe bessensap ook erg hoog als het om antioxidanten gaat en bevat het flavonoïden.
Voedingsstoffen
Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen.
Wil je de blauwe bessen langer bewaren? Dan kun je ze invriezen. Op deze manier blijven ze tot wel een jaar goed.
Dat kan prima, ook voor de versmarkt, zolang je die bessen maar meteen af kunt zetten. Maar als de afzet stagneert, omdat half Europa op vakantie is, betekent het dat je voor de industrie aan het produceren bent en daar is de teelt in Europa te duur voor."
Fruit is in principe allemaal gezond. Het is juist goed om af te wisselen qua soorten vruchten, omdat elk soort fruit andere vitamines en mineralen bevat. Als we blauwe bessen met frambozen vergelijken bevatten frambozen iets minder calorieën en meer dan de helft aan koolhydraten.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Rood fruit bevat het hoogste gehalte antioxidanten na pruimen ! Blauwe bessen, bramen, veenbessen en frambozen bevatten zoveel antioxidanten dat u er zoveel van mag eten als u maar wenst.