Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering.
Het belangrijkste verschil is dat het van een andere graansoort komt. Speltgranen bevatten net een ander soort gluten dan tarwe. Hierdoor kunnen sommige mensen speltproducten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta een gezondere keuze is dan volkorenpasta.
Het vervangen van witte producten zoals witte pasta, witbrood en witte rijst door volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen die ze leveren.
Speltpasta bevat veel voedingsvezels en eiwit en is licht verteerbaar. Daarom is hij ideaal als lichte avondmaaltijd of als lunch in de middagpauze. Met zijn nootachtige smaak past speltpasta ook bijzonder goed bij iets stevigere gerechten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe.
Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat diverse mineralen, te weten; koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Al deze voedingsstoffen zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer je geen spelt kan eten, door bijvoorbeeld coeliakie of een tarwe-allergie, zal je deze voedingstoffen uit andere voeding moeten halen.
In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit.
Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering.
Bereiden. Doe per persoon (maar wij eten met 4 personen slechts ongeveer 250 gram pasta per maaltijd, dus kijk even hoeveel je nodig hebt) 100 gram speltbloem en 1 ei in de keukenmachine. Meng 10 minuten met de platte klopper tot het een deegballetje is. Als het wat te droog blijft doe je er een klein beetje water bij.
Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe.Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe.
Volkorenpasta bevat minder calorieën dan witte pasta en verzadigt langer, wat de kans verkleint dat je teveel ervan eet. Dat werkt ook door in het minderen van tussendoortjes. Verder bevat volkorenpasta volop eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Met respectievelijk 50 en 25 gram eiwit per 100 gram, zijn Atkins Penne en AH rode linzen pasta hier de eiwittoppers! Dit zijn ook de twee varianten pasta die de minste koolhydraten bevatten.
Ook kan spelt helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dit komt door de werking van meervoudige onverzadigde vetzuren die in spelt te vinden zijn. Tot slot bevat spelt bevat meer voedingsstoffen dan tarwe. Dit komt doordat spelt nog niet veel veredeld wordt.
Is spelt glutenvrij? Het antwoord is: nee. Alhoewel de eigenschappen van spelt in veel opzichten verschillen van tarwe, is het wel degelijk een nauwverwante graansoort die gluten bevat. Dit maakt speltproducten dus onveilig voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.
Calorieën. Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën.
Ja, je kan zeker en vast nog afvallen met pasta. Zolang je de portie beperkt houdt ga je nog niet teveel calorieën hebben. Hieronder staat de voedingswaarde voor gekookte en ongekookte pasta.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Daarnaast gaat het onderzoek uit van 3,3 servings per week. Een serving is 58 gram. Meestal rekenen we in Nederland 75 tot 100 gram per persoon. Maar als je het bij gezonde sauzen en kleine porties houdt, kun je prima pasta blijven eten.
Maar normale witte pasta bevat erg veel snelle koolhydraten waardoor er bloedsuikerspiegelschommelingen ontstaan. Kun je pasta toch niet weerstaan? Neem dan volkoren-, spelt- of koolhydraatarme pasta.
Is speltbrood koolhydraatarm? Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Om een groot misverstand recht te zetten, spelt bevat ook gewoon gluten.Wel heeft spelt andere teeleigenschappen en een dikkere kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit alles maakt de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.
Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Speltbrood helpt dus niet beter bij het afvallen dan tarwebrood.