Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Pompoenpitolie bevat een grote hoeveelheid antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E, wat bijdraagt aan het verminderen van ontstekingen en het beschermen van je cellen. Voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen ziekten.
Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw.
Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen. Om het karweitje iets makkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil begint los te laten.
Let op: eet niet te veel pompoenpitten omdat ze veel calorieën bevatten. Zorg ervoor dat de pompoenpitten vers zijn en kauw goed om indigestie te voorkomen.
Behalve omega 6 is er basis omega 3. Basis omega 6 en basis omega 3-olie zitten in pompoenpitolie en lijnzaadolie samen in een perfecte verhouding. Het lichaam heeft slechts één eetlepel van deze mix per dag nodig om aan alle essentiële vetzuren te komen.
Er zitten 86 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) pompoenpitten.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
De vetten zijn bevorderend voor het immuunsysteem, hormoonsysteem en zenuwstelsel en kunnen bijdragen aan een betere bloedcirculatie. Pompoenpitolie bevat o.a. ook sterolen. Deze kunnen een gunstig effect hebben op de prostaat en kan ook helpen bij een geïrriteerde blaas en ongezonde lever.
Pompoenpitolie wordt koud geperst of verkregen door een persing van geroosterde pitten van de pompoenen en is een product dat vol met belangrijke voedingsstoffen zit. Deze olie staat ook bekend als pompoenpittenolie of pompoen olie. Het is een olie vol levensenergie. Pompoenpitten zijn ook heerlijk als snack.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Wat doet Fytinezuur
Dit stofje fytinezuur fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Doordat het bindt met de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam!
Behalve de witte pitten die je bij het verwerken van een pompoen overhoudt, kennen we ook de groene pompoenpitten. Dat zijn de pitten die je in een zakje in de winkel koopt: zonder vliesje. Veel mensen denken dat de groene pitten gepelde witte pitten zijn.
Eerst even een onderscheid maken tussen witte en groene pompoenpitten. De witte zijn de zaden die je normaal in je pompoen uit je tuin of uit de winkel terugvindt: met schil. De groene pitten worden geoogst uit een speciale pompoenplant, die zaadjes produceren zonder de witte schil.
Naast ijzer bevat pompoen talloze andere vitaminen en mineralen. Bovendien doet het je darmfunctie goed. Naast het vruchtvlees van de pompoen zijn ook de pitten waardevol. Ze bevatten vitamine E, fosfor, silicium, zink én werken sterk vochtafdrijvend.
Kook een pan met water, groot genoeg om al je pompoenpitten in te doen. Doe de pompoenpitten in het water. Het koken zorgt ervoor dat de schilletjes geleidelijk open gaan. Blijf de pompoenpitten in de gaten houden terwijl ze koken en verwijder de pompoenpitten van het vuur zodra de meeste schilletjes zijn afgeworpen.
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten.