Kokos yoghurt wordt in basis gemaakt van kokosmelk. Kokosmelk is zeer rijk aan verzadigde vetten. Als kokosyoghurt voor een klein deel uit kokosmelk zou bestaan, en er verder geen rare ingrediënten aan zijn toegevoegd, zou kokos-yoghurt inderdaad best een gezonde en verantwoorde vervanger voor yoghurt zijn.
Tijdens het proeven vonden wij eigenlijk dat de Alpro misschien toch niet in het rijtje thuis hoort. Het wordt weliswaar verkocht als kokosyoghurt maar de kokos is er met een straaljager doorheen gevlogen. Qua voedingswaarde is het ook een totaal ander product: veel meer eiwitten en laag in kcal (positief punt!).
Ben jij bezig met het keto menu dan raden wij aan om te kiezen voor de kokosyoghurt van het huismerk Albert Heijn. Deze is namelijk laag in koolhydraten. Bij het keto menu is het belangrijk om zo min mogelijk koolhydraten te eten.
De minste calorieën vind je in de plantaardige yoghurt van AH. Met de Alpro Mild & Creamy en de Alpro plantaardige variatie op yoghurt als goede tweede. De AH Creamy kokos bevat veruit de meeste calorieën. Geen verassing: kokos bevat veel vetten, vetten bevatten veel calorieën.
Soja- en haverzuivel scoren het beste, voor amandelyoghurt is wel veel water nodig. Kokosyoghurt scoort slecht, omdat er oerwoud voor kokosplantages wordt gekapt. Voor soja voor menselijke consumptie trouwens niet.
Niet altijd gezonder
Bij sommige plantaardige yoghurts kan suiker toegevoegd zijn en bij sommige producten, zoals de kokosyoghurt, kan er veel vet in zitten. “Deze producten bevatten heel veel calorieën en heel veel verzadigd vet.
Kokosyoghurt is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen yoghurt van koemelk met een kokossmaak maar echt een volledig zuivelvrij product op basis van kokosmelk. Daarnaast is kokosyoghurt lekker licht verteerbaar en de middellange vetzuurketens die het bevat worden snel omgezet in energie.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Het smaakt echt als yoghurt, alleen is het iets dikker en pudding-achtig vanwege de agar agar. Binnenkort ga ik het ook eens met een ander verdikkingsmiddel proberen. Schenk de kokosmelk in de steelpan en roer de agar agar er doorheen.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Kokos yoghurt wordt in basis gemaakt van kokosmelk. Kokosmelk is zeer rijk aan verzadigde vetten. Als kokosyoghurt voor een klein deel uit kokosmelk zou bestaan, en er verder geen rare ingrediënten aan zijn toegevoegd, zou kokos-yoghurt inderdaad best een gezonde en verantwoorde vervanger voor yoghurt zijn.
De voedingswaarden van plantaardige kokosyoghurt (van Melkan) per 100 gram zijn: 135 kcal. 12,5 g vet, waarvan 11,4 g verzadigd vet.
In plaats van banaan is deze kokosyoghurt ook heerlijk met ander tropisch fruit zoals ananas, mango, lychees en/of passievrucht.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Zonde als je 'm niet op krijgt en een deel weg moet gooien. Kun je yoghurt, net als vlees, brood, of groenten, langer bewaren door het product in de vriezer te doen? Het antwoord is ja!
Maar waarom is kokos gezond? Kokos valt net zoals veel groente en fruit onder etenswaren met medicinale eigenschappen. Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn.
Gefermenteerd is gezond
De belangrijkste reden dat kokosyoghurt maken zo gezond is, is dat dit product net als gewone yoghurt gefermenteerd is. Dat wil zeggen dat het als een probioticum functioneert voor de bacteriën in je darmen.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.