De meeste Curry's zijn gezond.Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Krachtige ontstekingsremmende eigenschappen
Omdat kerriepoeder vol zit met kruiden zoals kurkuma, koriander en chilipeper, is het geen wonder dat dit kruidenmengsel een anti-inflammatoire werking heeft (1). Kurkuma, een van de belangrijkste specerijen in het mengsel, bevat een pigmentstof die curcumine wordt genoemd.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
En de winnaar is...
Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter. Mayonaise is met afstand de ongezondste keuze, al hebben we één factor onbesproken gelaten: zout.
Van de vijf currypasta's is de gele currypasta het mildst. Oftewel, de beste keuze voor mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen. Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Thaise curry oftewel kaeng is eigenlijk een verzamelnaam voor gerechten gemaakt met Thaise currypasta (rood, geel of groen), kokosmelk, vlees, vis en/of groenten en kruiden. Thaise curry wordt geserveerd met gekookte of gestoomde witte rijst.
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten. Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.