Symptomen van een zieke hondOvermatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Net als mensen kunnen honden zich anders gedragen dan normaal wanneer er iets aan de hand is. Een zieke hond kan zijn eetlust verliezen, lusteloos worden of geen zin meer hebben om te spelen.Ook kun je een verandering in het slaappatroon van je viervoeter opmerken.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn. Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn. Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
Kanker, leveraandoeningen, nieraandoeningen en neurologische aandoeningen zoals toevallen of cognitieve stoornissen bij honden (ook bekend als de ziekte van Alzheimer) kunnen er ook voor zorgen dat een hond zich moe gedraagt. Als je hond al wat ouder wordt, zou je ook kunnen denken dat hij door ouderdom minder beweegt.
Geef licht verteerbare voeding met veel vocht
Als je hond ook diarree heeft of overgeeft, kan hij snel vocht verliezen. Onze Vers Gestoomde en Vers Bereide Maaltijden zijn ideaal als je hond last heeft van zijn maag. Deze voeding is licht verteerbaar, bevat veel vocht én ondersteunt ook direct de darmflora.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt.
Je kunt met een normale digitale thermometer de temperatuur opnemen, maar je kan dit ook voelen door warmere oren en een droge neus. Een versnelde hartslag en ademhaling zonder dat de hond zich ingespannen heeft. Rillerig zijn. Net als bij mensen kan een hond gaan rillen wanneer de hond koorts heeft.
Mogelijke oorzaken van sloomheid en lusteloosheid
Als een hond lang moe blijft na beweging kan dit een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals een hartaandoening, maar het kan ook wijzen op een scala aan andere problemen, van onschuldige aandoeningen zoals spierpijn tot ernstige ziekten zoals hartfalen.
Symptomen van een zieke hond
Een slechte adem of kwijlen. Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden).
Als je hond geen zin meer heeft om te spelen, wandelen of bewegen, kan hij last hebben van lethargie. Net als bij mensen kan lethargie een teken zijn van ziekte. Je doet er verstandig aan contact op te nemen met de dierenarts.
Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
De ergste hondenziekte is hondsdolheid of rabiës.
je hond ligt comfortabel, maar hij kan direct opspringen.Vaak neemt je hond deze slaaphouding aan als hij nog veel energie heeft. Als je hond met uitgestrekte poten ligt, voelt hij zich op zijn gemak. Een hond die op zijn buik slaapt, slaapt niet vast en kan direct rechtspringen.
Een hond kan hijgen van de warmte, of omdat hij zojuist een sprintje heeft getrokken, of omdat hij pijn heeft. Het kan ook een combinatie zijn: bijvoorbeeld warm én pijn. Je hond gaat langzamer lopen.
Wanneer de huid rood en warm voelt kan het zijn dat de oren van je hond ontstoken zijn of dat je hond oormijt heeft. Soms is de huid verdikt, er kan ook een zwart/grijze aanslag in de oorschelp zichtbaar zijn.
Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken.
Bij de hond kan paracetamol wel gegeven worden maar niet in de zelfde dosering als bij de mens. Hoge doseringen kunnen giftig zijn. Geef paracetamol alleen als uw dierenarts dat heeft voorgeschreven en in de dosering zoals op de verpakking staat.
Overmatig hijgen na inspanning kan een teken van vermoeidheid zijn. Honden kunnen ook veel gaan hijgen om te laten zien – aan hun baasje – dat ze pijn hebben of om ongemak te uiten. Ook sommige medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond veel hijgt.
Wanneer het hijgen door temperatuur of inspanning wordt veroorzaakt kun je je hond helpen door hem op een koele vloer te laten liggen en even met rust te laten, zodat hij kan afkoelen. In de dierenspeciaalzaak zijn ook speciale koelmatten of koelvesten verkrijgbaar.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Een acute maag-darmontsteking komt plotseling opzetten. Een chronische maag-darmontsteking treedt op in de loop van weken, maanden of zelfs jaren. Een acute maag-darmontsteking gaat meestal vanzelf over; in andere gevallen zal de ziekte geleidelijk verergeren totdat een diergeneeskundige behandeling wordt ingezet.
Specifieke oorzaken van gastro-enteritis kunnen onder andere zijn: het inslikken van vreemde voorwerpen, eten van giftige planten, inwendige parasieten en stress. Ook bepaalde ziekten, zoals een ontsteking van de pancreas of van de dikke darm, kunnen maagdarmproblemen veroorzaken.