Verse versnipperde blaadjes zijn een verfijnde smaakmaker in een tomatensalade, bij komkommers of verwerkt in een mayonaise of vinaigrette. Je kunt marjolein goed combineren met tijm en basilicum.
Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
Marjolein werkt desinfecterend en kan daarom met een intensieve kuur schimmels, schadelijke bacteriën en darmparasieten uitschakelen. Zelfs candida en bloedarmoede kunnen door het gebruik van het vreugdevolle kruid verminderen.
Majoraan ook bekend als marjolein
Een andere term die voor majoraan gebruikt wordt, is marjolein. Dit kruidenblog gaat over de echte marjolein. Hieraan verwant is de wilde marjolein. De wilde variant kennen we beter als oregano, waarvan de smaak wezenlijk anders is.
Marjolein smaak
Marjolein heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak. Daarom wordt er ook wel gezegd dat de smaak iets weg heeft van tijm.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Verse kruiden zijn natuurlijk het lekkerst als ze écht vers zijn. Maar wil je ze toch graag bewaren? Leg ze dan, gewikkeld in een natte theedoek of vochtig keukenpapier, in de koelkast. Het is ook mogelijk om de kruiden in te vriezen.
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
De smaken verschillen niet veel onderling, maar majoraan is zachter en zoeter van smaak in vergelijking met oregano. Beide kruiden kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Vers zijn de toppen van de takjes het beste, het gedroogde kruid heeft een sterker aroma.
Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
De oude Grieken pasten het ook toe bij hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. In het huidige Griekenland wordt thee van oregano als volksmedicijn gebruikt bij verkoudheden, keelpijn, griep, maagzweren en andere maag-darmklachten.
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden.
Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Je kunt ze drogen of invriezen. Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Kruiden plukken
Knip de kruiden liever per takje circa twee centimeter boven de grond af. Zo krijgt de plant de kans om opnieuw te groeien. Na het plukken kun je de kruiden grof of fijn hakken met een koksmes, fijnstampen in een vijzel of met een kruidenschaar in kleine stukjes knippen.
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
In zijn 'wilde' vorm is Origanum vulgare een zeer variabele, bossige vaste plant met opgaande, paarsbruine stengels, en breed eirond, vaak roodgetint blad tot 4 cm lang. Paarsroze bloemen in vertakte trossen in de zomer.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!