De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius.
Volgens beide experts speelt maagzuur een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van de salmonellabacterie. "Het zuur kan de bacterie doden", aldus Van Dissel. "Daarom kan een besmetting bij mensen die maagzuurremmers slikken sneller tot infectie van de darm leiden.
De salmonellabacterie kan buiten het dier lang in leven blijven. In de drijfmestopslag bijvoorbeeld, kan de bacterie enkele maanden overleven; in water nog langer. Binnen het besmette bedrijf vindt besmetting vooral plaats door direct contact tussen de dieren en door contact met mest van besmettelijke dieren.
Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De kans dat mensen elkaar besmetten is klein. Iedereen kan een salmonella-infectie krijgen.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
"De kans op salmonella in chocola is klein. Het is geen hoogrisicoproduct voor de bacterie, zoals eieren en vlees."
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
De bacterie groeit vooral in stilstaand water met een temperatuur tussen 30 en 50°C. Tussen 50 en 70°C sterft de bacterie af en dit gaat sneller naarmate de temperatuur hoger is. Het drinken van water vormt geen risico en de ziekte is ook niet overdraagbaar van mens op mens.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan bacteriën niet dood in de vriezer. Ze kunnen weliswaar niet groeien, maar wel overleven. Tijdens het ontdooien kunnen deze ziektekiemen weer gaan groeien.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1).
Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald. De meeste kinderen die besmet raakten, zijn jonger dan tien. Ze wonen in twaalf verschillende landen.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.
Cacaobonen groeien aan cacaobomen op plantages rond de evenaar. Daar komen ze in contact met allerlei invloeden. In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Salmonellose is een goedaardige ziekte en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septikemie of meningitis.
Zo'n tien tot twintig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het krijgen van salmonellose. De afgelopen vijftien jaar is er een geleidelijke afname in het aantal Salmonella besmettingen geweest.
Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.