Neem een voorbeeld uit je huidige of een eerdere baan en geef aan hoe je hierbij te werk bent gegaan. Vertel er bijvoorbeeld bij dat je erg goed bent in structureren, prioriteiten stellen of delegeren. Vergeet niet te noemen wat je doet om die spanning in je vrije tijd kwijt te raken, veel sporten bijvoorbeeld of yoga.
Beter omgaan met druk door jezelf anders toe te spreken. Beter omgaan met druk betekent vaak niet dat je alles om je heen moet veranderen. Het is vaak een kwestie van de communicatie met jezelf veranderen, zodat je minder druk voelt in dezelfde omstandigheden, of positiever met 'druk' omgaat.
Bewijsdrang ontstaat in je opvoeding: Als je bijvoorbeeld nooit complimenten hebt gehad, als je steeds kritiek kreeg, als je rapportcijfers nooit hoog genoeg waren, als andere kinderen het altijd beter deden, als je al heel jong volwassen moest zijn, als je ouders ziek of afwezig waren, als de mening van de buren ...
Hoe herken je prestatiedruk? Prestatiedruk kun je herkennen door een vrijwel constante drang om de dingen beter te moeten doen. Iemand die lijdt onder prestatiedruk zal vaak het woord 'moeten' gebruiken.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Zeker wanneer een werknemer hier zelf niets aan kan veranderen, is er al snel sprake van te hoge werkdruk. Om goed te functioneren, moet er een goede balans zijn tussen de werklast en de belastbaarheid van de werknemer. Is die balans verdwenen, dan wordt de werkdruk te hoog.
Er zijn meerdere manieren om tijdsdruk los te laten:
Je kunt rechtop gaan staan en bewust kijken naar alle leuke dingen in je omgeving die je eerst nog niet zag. Je kunt afstand nemen door naar buiten te gaan of te gaan wandelen in het bos. Je kunt de gezelligheid opzoeken door tegen je geliefde aan te kruipen.
'Tijdsdruk' is te definiëren als de ervaring van medewerkers dat zij in verhouding tot de beschikbare tijd teveel taken hebben en tekortschieten om deze te doen.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Het is zelfs logisch: De meeste mensen hebben (bewust of onbewust) weerstand om te veranderen. Want als je stil zit en gaat luisteren naar jouw binnenste, ga je namelijk ineens veel meer ervaren, voelen en zien bij jezelf. Je gaat achter dingen komen waarvoor je je ogen liever gesloten had gehouden.
Het leven zit vol met 'stressmomenten', als je er gevoelig voor bent. Je kunt je druk maken om dingen die gebeuren, of je nu alvast druk maken over alle dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Door je nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, verspil je veel energie.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren en komt tegenwoordig veel voor onder jongeren. Bijna 70 procent van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak de druk om te presteren te ervaren. Prestatiedruk kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out.
Ruim 40 procent van de jongvolwassenen voelt vooral druk van de maatschappij en, net als de tieners, van hun ouders. Daarnaast zegt 36 procent van de werkende jongeren prestatiedruk te ervaren van collega's of leidinggevenden. Een derde van de scholieren en studenten ervaart die druk van leraren en docenten.
Blijkbaar komt die prestatiedrang voort uit het verleggen van je grenzen. Je bent ambitieus en je wilt graag je grens verleggen, de lat steeds wat hoger leggen. Wanneer je resultaat voldoet aan je ambities kun je hier zelfwaardering en zelfvertrouwen uit halen.
Teveel moeten is eigenlijk een andere verwoording voor stress. Je hebt het te druk en bent altijd bezig met wat nog meer gedaan moet worden. Heb je een taak goed afgerond dan ben je direct weer bezig aan de volgende. Te veel moeten en dus stress ervaren is zeer slecht voor de mens.