Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging. Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Deze verbondenheid kun je vergroten door de successen met elkaar te vieren, maar ook door de tegenslagen met elkaar te bespreken. Ook ontspanning kan de verbondenheid met elkaar vergroten. Zorg voor vormen van ontspanning die goed passen bij jouw werknemers, zoals sport, spelletjes of ontspanningsoefeningen.
Werknemers zijn productiever: uit het onderzoek blijkt dat werknemers met veel werkplezier zichzelf als 77% meer productief omschrijven dan werknemers die geen werkplezier hebben. Werknemers zijn meer betrokken: een betrokken leidinggevende krijgt er ook betrokken werknemers voor terug.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Ieder geval is natuurlijk anders, maar het kan zijn dat je last hebt van één van deze dingen: een bore-out, een burn-out, je hebt het verkeerde vak gekozen, werkt liever voor jezelf of hebt echt even een pauze van je werk nodig. Hieronder geven we tips en oplossingen.
Als je iets wilt veranderen in je leven, heb je motivatie nodig. Maar je komt niet ver met alleen het voornemen “Ik wil afvallen” of “Ik wil meer sporten”. Wat je nodig hebt is een doordacht doel. Een goed doel is de basis van je motivatie.
Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
Moed met angst
Ga ze niet wegdrukken, dat kost veel energie en het helpt niet. Je raakt er uitgeput van en je stompt jezelf zo ook af. Moed is niet zonder angst een uitdagende situatie aangaan, zoals een lastig gesprek of een nieuwe baan. Moed is ondanks je angst iets doen wat je wilt of nodig vindt.
Volgens deze theorie bestaan er drie universele psychologisch aangeboren behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer aan deze behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig.
Werkgeluk is belangrijk, want als jij (werk)gelukkig bent dan ben je productiever, creatiever en gemotiveerder. Niet alleen in je werk maar ook in je dagelijks leven. Alles gaat gemakkelijker. Je bent in balans en doet de dingen waar jij 'je tanden in zet' met energie en plezier.