Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
Houd de soeplepel vast door het uiteinde van de steel op uw middelvinger te laten rusten, met uw duim erbovenop. Doop de lepel zijwaarts in de soep aan de rand van de kom en schep dan van de voorkant van de kom naar achteren. Neem een slokje van de zijkant van de lepel, vermijd slechte tafelmanieren en slurp niet.
Eenmaal aan tafel zul je ontdekken dat ook de etiquette vooral op rechtshandigen toegespitst is. Messen liggen rechts van je bord en vorken links. Daarnaast dient je maaltijd altijd links van je geserveerd te worden. Soep daarentegen wordt vanaf rechts opgediend.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Bestek gebruiken
Houd je bestek correct vast, met de vork in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Snijd je voedsel in kleine hapklare stukjes voordat je begint te eten. Leg je bestek neer op je bord tussen elke hap en kruis ze wanneer je klaar bent.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
Bestellen en bediend worden
Vermijd het bestellen van gerechten die rommelig zijn of moeilijk te eten (bijv. spaghetti, Franse uiensoep). Wacht tot iedereen bediend is voordat u begint met eten, tenzij de persoon die nog niet bediend is u aanmoedigt om te beginnen met eten .
Bij een heel formele maaltijd, vermijd blazen of slurpen . Houd in plaats daarvan de gevulde soeplepel laag boven de kom gedurende ongeveer 30 seconden om af te koelen, en eet hem dan op.
Normaal gesproken eet je soep wanneer je een maaltijd in een restaurant of thuis nuttigt. Soep wordt beschouwd als voedsel, niet als drank. Soep wordt geserveerd in een kom en gegeten met een lepel.
De Unox cup-a-soup kip is eenvoudig en snel te bereiden: doe de inhoud van het zakje in jouw favoriete mok en giet er 175 ml kokend water bij.Daarna eventjes roeren, 1 minuutje wachten en klaar, eet smakelijk! Zo bereid je binnen een handomdraai een heerlijke mok soep.
Neem een slokje en slurp niet van de rand van de lepel in je mond. Als soep te heet is, laat het dan afkoelen in de kom. Blaas niet op de soep. Als de soep klaar is, laat je de soeplepel in de kom of beker met het handvat op ongeveer 4 uur .
Ook de vork wordt in bovenhandsche greep vastgehouden met de tanden naar beneden, echter steunt hierbij de vooruit geschoven wijsvinger van de linkerhand luchtig in even gebogen houding op de steel, zonder dat de top van den wijsvinger daarbij lager komt dan ongeveer twee centimeter boven het uiteinde van den steel.
De Profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk in de eerdere overlevering tegen cOmar ibnoe abie Salamah gezegd: “O jongen, zeg 'Bismillaah', eet met jouw rechterhand en eet van datgene direct voor je.” Dat een persoon eet van de plaats van zijn gezelschap behoort tot het slechte gedrag en is onbeleefd.
Probeer eens te eten vanaf de zijkant van de lepel . Het is schoner en ziet er ook minder ongemakkelijk uit. De juiste manier om soep te eten met de zijkant van de lepel is om voorzichtig (en stil) van de soep te nippen. Stop niet de hele lepel in je mond.
Wat te doen met de crackers? Crackers verkruimelen in de soep is prima voor informele gelegenheden of thuis, maar de sleutel is matigheid . Crackers zijn een bijrol, niet de ster van de show. Overweeg om uw broodbord te gebruiken als plek voor de crackers.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip).
Gebruik de zijkant van je lepel om de soep te eten. Zorg dat je met de lepel van je af schept. De zijde van de lepel die je lippen als eerste raken wordt daardoor zo minder heet. Want blazen is not done!
Waarschijnlijk allebei. Als je de soep kauwt, eet je hem.Als je hem doorslikt zonder te kauwen, drink je hem (of sta je op het punt om te stikken).
De soep wordt niet zoo heet gegeten, als ze wordt opgediend,
d.w.z. de uitvoering van bevelen, verordeningen en bedreigingen is dikwijls minder streng dan men naar den inhoud verwacht Men bezigt deze uitdr. om te kennen te geven, dat naar iemands meening het zoo'n vaart niet loopen zal.
De grote slurp
Luid slurpend aan je noedels slurpen wordt in heel Japan en China gezien als een compliment aan de chef-kok – een teken van diepe waardering voor je maaltijd uit één kom.
Het enige wat u hoeft te doen is een zakje in een kopje te legen en er kokend water aan toe te voegen. Goed roeren, een paar seconden laten staan en dan is het klaar. Geniet van deze soep met een sandwich of broodje .
Door te slurpen, kan het zijn dat u meer zuurstof in uw mond krijgt, wat de smaak van de soep subtiel kan veranderen . Wijnproevers zuigen vaak lucht in bij het nippen, omdat dit de smaakervaring kan veranderen.
Anders dan in Japan, is het in China juist niet de bedoeling om je hele bord leeg te eten. Je geeft daarmee namelijk aan dat je niet genoeg gehad hebt. Laat dus altijd wat eten staan. In Nederland is het echt not done om aan tafel te boeren.
Zo wordt er van je verwacht dat je in formele settings een bepaalde hoeveelheid eten onaangeroerd laat. Andere situaties zijn wanneer je al vol zit of als de portie te groot is. In informele settings is het echter vaak acceptabel om al het eten op je bord op te eten .
Het maakt voor de opname van voedingsstoffen niet veel uit of je binnen een maaltijd eerst je groente eet, of juist eerst je vlees of rijst, of steeds een hapje van elk neemt. Drinken verlaat de maag sneller dan vaste voedingsmiddelen. Je kunt gerust wat water drinken voor, tijdens of na het eten.