Hoe eet je raw
Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Meng gewoon 1 eetlepel rauwe cacaopoeder met een kopje warme notenmelk of kokosmelk . Het is beter om het in een kleine pan op het fornuis te verwarmen dan in de magnetron. Je hebt de mogelijkheid om 1/4 theelepel vanille of 1-2 theelepels van een onbewerkte zoetstof toe te voegen, zoals rauwe honing, yaconsiroop, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of stevia.
Bij 'gewone' cacao worden de cacaobonen gebrand en loopt tijdens het malen de temperatuur hoog op.Raw cacao wordt niet gebrand en bij lage temperaturen gemalen. Ook komt de temperatuur tijdens het fermentatieproces niet boven de 45ºC.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Om te profiteren van de voordelen voor de gezondheid van het hart van Super Cacao, meng je gewoon 2 theelepels in warme of koude melk en zoet je het naar smaak (maak eerst een pasta om klontjes te voorkomen voordat je je glas bijvult - of gebruik een garde). Wij vinden de onze lekker met een paar druppels vanille-essence en een snufje kaneel.
Cacao is een bron van voedingsstoffen
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Het consumeren van één eetlepel natuurlijke cacaopoeder per dag kan de spierkracht, massa en fysieke prestaties bij ouderen aanzienlijk verbeteren . Dit voordeel wordt toegeschreven aan de flavonoïden in cacao, die in alkalische (Dutched) cacao zijn verminderd.
Avonden: Onderzoek suggereert ook dat pure cacaodrankjes in de avond de slaapkwaliteit kunnen verbeteren en slapeloosheid kunnen verminderen, vooral bij ouderen . Cacao is rijk aan magnesium en bevordert ook ontspanning en diepere slaap. Dus waarom zou u niet eens pure warme cacao toevoegen aan uw ontspanningsroutine?
Psychologische effecten
Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.
Als je cacaovruchten kunt vinden in de dichtstbijzijnde supermarkt, kun je het zachte vruchtvlees rond de cacaobonen eten door voorzichtig de bleke, ondoorzichtige zaden eraf te peuteren met je handen of zelfs met je tanden .
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat polyfenolrijke cacao en chocolade het LDL-cholesterol bij mensen verlagen . In een eerder onderzoek ontdekten we dat de consumptie van 26 g/dag cacaopoeder gedurende 12 weken het plasma-LDL-cholesterol met 11% verlaagde bij gezonde mannen (14).
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Cacaopoeder dat bij iedere supermarkt in de schappen ligt, is namelijk niet zo gezond als de rauwe variant. Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit.
Je kunt cacao op verschillende manieren aan je koffie toevoegen: - Gebruik cacaonibs. - Voeg een beetje cacaonibs toe aan je koffie voor een knapperige textuur. - Voeg cacaopoeder toe. - Meng er een theelepel of twee ongezoete cacaopoeder doorheen voor een rijke smaak.
Rauwe cacaopoeder is anders dan natuurlijke en dutch-process ongezoete cacaopoeder . Rauwe cacaopoeder is puur poeder van de cacaoboon en veel minder bewerkt dan zowel natuurlijke als dutch-process. Je kunt rauwe cacaopoeder gebruiken in recepten die natuurlijke cacaopoeder vereisen, maar de twee smaken anders.
Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand. Hierdoor gaat de cacao anders smaken. Doordat rauwe cacao niet of nauwelijks wordt verhit, smaakt deze veel intenser, een beetje nootachtig en zelfs bitter.
Het wordt aangeraden om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren, wat ongeveer 5 tot 10 g rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten in cacao, kunt u de dosis een beetje verhogen, maar vergeet niet dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.