Bamboe is één van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Het neemt in grote hoeveelheden CO2 op tijdens de groei. Met eigenschappen gelijkwaardig of zelfs beter dan hardhout, is Moso bamboe het ideale alternatief voor niet duurzame materialen.
Bamboe is een mooi duurzaam gewas en is weinig belastend voor het milieu in de teelt. Daarmee is het een sterk en zacht materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Maar hoewel de bamboeteelt vaak een ecologisch proces is, is het verwerkingsproces een ander verhaal.
Zo kan de bamboestam, beter gezegd de halm, met weinig bewerkingen worden toegepast in constructies of als decoratie. Echter, dit onbewerkte bamboe gaat niet lang mee, omdat het relatief snel splintert en in duurzaamheidsklasse 5 (minst duurzaam) valt. Er zijn ook meer bewerkte bamboeproducten die langer mee gaan.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Bamboe is 100% recyclebaar (biologisch afbreekbaar), een fantastisch alternatief voor onder andere het o zo vervuilende plastic. Daarbij is het ijzersterk en multifunctioneel, waardoor het een superlange levensduur heeft.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer 'ademt' en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.
In vergelijking met traditionele textielsoorten is de productie van bamboe textiel tot 80% minder belastend voor het milieu. Bamboe is een duurzame grondstof, omdat het snel groeit en er heel weinig water nodig is voor de productie.
Bamboe is bij het juiste gebruik zeer duurzaam materiaal waarvan je jarenlang plezier kunt hebben. Naast het impregneren van bamboe, waardoor de levensduur al enorm toeneemt, is een bamboe schutting onderhouden van groot belang voor een lange levensduur.
Bij de productie van hout wordt minder CO2 uitgestoten dan bij andere bouwmaterialen, maar de productie van bamboe heeft een nog lagere CO2-uitstoot dan van houtvezels en zelfs gerecyclede houtvezels.
Het is een luchtzuiverende plant
Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang.
Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Hiervoor wordt de reuzenbamboe in lange stroken gezaagd. Daarna worden de stroken gekookt om de parasieten te doden en het bamboe buigzaam te maken. Vervolgens worden de stroken onder hoge druk op elkaar gelijmd.
Bamboeproducten zoals eenmalig servies worden gemaakt van de stengels van de plant. En omdat die stengels sterk, duurzaam en hittebestendig zijn, zijn ze ideaal voor gebruik in de foodservice-industrie. Ze zijn ook bestand tegen olie, vocht en bevriezing en kunnen worden gecertificeerd voor voedselcontact.
Bamboe textiel wordt gemaakt door garen van bamboe te breien of weven. Er zijn twee manieren om bamboe garen te produceren: op de mechanische manier en via het viscose proces. In het mechanische proces worden de bamboestengels geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt.
Scale-ups van Nederland: het textiel van Yumeko is écht duurzaam, van katoen tot verf. Maar liefst 25 procent van alle insecticiden die wereldwijd worden gebruikt is bestemd voor katoenproductie. Voor bed- en badgoedwinkel Yumeko is dat een reden om te kiezen voor biologisch katoen.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen. Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
Duurzame bron
Kleding gemaakt van bamboe is duurzaam indien we kijken naar het verkrijgen van bamboe. Bamboe groeit snel en heeft daarbij enkel zonlicht nodig en nauwelijks water of andere voedingsstoffen. Daarbij zijn er ook geen pesticiden nodig voor het ontwikkelen van bamboe.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Lief voor je lijf en het milieu
“Bamboe absorbeert vocht drie keer beter dan katoen. Er zitten ook kleine gaatjes in de microvezels, waardoor de stof beter ademt en de temperatuur beter reguleert. Hierdoor voelt je intieme zone frisser aan in de zomer en warmer bij koud weer.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.