In het openbaar vervoer in Dubai wordt een speciale chipkaart gebruikt, de Nol Card. Deze kaart is vergelijkbaar met wat wij hier in Nederland kennen als de OV chipkaart. Met deze zogeheten Nol Card kun je reizen op saldo in zowel de metro, tram, bus en watertaxi.
Tarieven taxi's in Dubai
Het minimum tarief voor een rit is 10 AED. Het starttarief van 06:00 uur tot 10:00 uur is 6 AED, het starttarief van 10:00 uur tot 06:00 is 7 AED. De kosten per 312 meter bedragen 0.50 AED en per kilometer is dat 1.60 AED.
Reisdocumenten & visa. Als u naar de Verenigde Arabische Emiraten reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
Het is verboden een VPN te gebruiken om via Snapchat, Skype of Whatsapp te bellen vanuit onder andere Dubai. Wie toch betrapt wordt, riskeert een gevangenisstraf en een boete tot maximaal 490.000 euro.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Alcohol in restaurants en cafe's in Dubai
De prijzen van alcohol liggen wel een stuk hoger in Dubai dan wij hier in Nederland gewend zijn, een normaal glas Heineken (0,33 cl) kost rond de 8 tot 12 euro en een glas wijn ligt rond de 12 a 14 euro. Cocktails beginnen bij de 14 euro en kunnen oplopen tot 25 euro.
De tarieven van de tol bedragen 4 AED, wat omgerekend zo'n 80 cent is. Indien je een auto heeft gehuurd wordt dit bedrag door de verhuurder automatisch aan uw doorberekend via de creditcard. Voor meer informatie over het Salik tolsysteem in Dubai kunt je kijken op de officiële Salik website.
Heb je een auto nodig in Dubai? In principe heb je geen auto nodig als je naar Dubai op vakantie gaat, aangezien er volop taxi's rijden en je goedkoop kunt reizen met de Dubai Metro. Wil je echter wat meer bewegingsvrijheid, dan is het wel een goed idee om een auto te huren.
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. Vrijwel alle hotels, restaurants en winkels accepteren creditcards. Let op: De meeste banken zetten bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan.
In Bur Dubai heb je verschillende zones waar verschillende parkeertarieven gelden. Deze tarieven liggen rond de vijf dirham per uur, wat dus aanzienlijk lager is dan in andere grote steden. Laat in de avond (na 22:00 uur) kun je vaak gratis parkeren op straat.
Doordat er geen tot weinig belasting op producten zit liggen de prijzen van veel artikelen al gauw zo'n 10 procent lager t.o.v. de prijzen elders ter wereld. Dit is vooral te merken bij luxe artikelen zoals elektronica, sierraden, horloges en merkkleding.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Drinkwater. Het water wat uit de kraan komt in de Verenigde Arabische Emiraten is van goede kwaliteit en kan zonder gevaar voor de gezondheid gedronken worden. Toch kiezen de meeste toeristen voor de zekerheid voor flessen mineraalwater.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen.
De VAE blokkeert de diensten waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen en om inkomsten van zijn staatsmonopolistische telecommunicatiebedrijven te beschermen. De autoriteiten hebben het verbod echter nooit publiekelijk toegelicht.
De VAE heft sinds kort een belasting over de toegevoegde waarde (btw) op aankopen, maar nog steeds is goud in Dubai veel goedkoper dan in andere landen.