De aankoopprijs voor een eekhoorn is ongeveer 40 euro. De dieren kan je meestal vinden bij enkele kwekers of sommige dierenwinkels. Voor een volière of zelfgebouwd verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm betaal je minstens 100 euro. Het voedsel en de bodembedekking samen kosten maandelijks ongeveer 15 euro.
De eekhoorns die in Nederland leven, mogen niet als huisdier gehouden worden. Dat is verboden. De Dierenbescherming adviseert om ook geen andere soorten eekhoorns thuis te houden.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
Maar er zijn meer redenen om ze niet te aaien: ze kunnen zeer gemeen bijten met werkelijk vlijmscherpe tandjes en zijn vaak dragers van allerlei ongedierte, zoals luizen, vlooien en teken en soms ook van enge ziektes, zoals hondsdolheid.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Ze zijn 's winters alleen minder actief. Niet dat ze dol zijn op de zomer, de eekhoorn heeft een hekel aan de zon. Als hij toch in de zon moet zitten gebruikt hij zijn staart als parasol. Doordat ze vaak de plek vergeten waar ze hun voorraad hebben verstopt, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Hij benadert het diertje rustig met handschoenen aan, want eekhoorntjes kunnen venijnig hard bijten.
De aankoopprijs voor een eekhoorn is ongeveer 40 euro. De dieren kan je meestal vinden bij enkele kwekers of sommige dierenwinkels. Voor een volière of zelfgebouwd verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm betaal je minstens 100 euro.
Op veel verschillende plekken in Nederland leven eekhoorns. Over het algemeen komen ze vooral voor in het oosten van het land, in loof- en naaldbossen, of in duingebieden langs de kust.
Aaneengesloten bomen vindt hij het leukst.Zijn favorieten zijn hazelaar, notelaar, tamme kastanje beuk en inheemse eiken. De eekhoorn bouwt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant opgetrokken uit bebladerde takjes, en de binnenzijde zacht bekleed met afgestripte bast, mos en gras.
Het meeste vlees blijkt op de rug en achterpoten te zitten. De smaak doet me nog het meest aan konijn denken; zoetig, sappig, maar vrij neutraal. Gemiddeld dien je per persoon op een eekhoorn te rekenen.
De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Door de kwetteren of te sjirpen met elkaar kunnen de eekhoorns onderling communiceren, maar ook de staart heeft een belangrijke functie in de communicatie tussen de eekhoorns. Bij gevaar blijven ze vaak stokstijf zitten of vluchten ze al zigzaggend de boom in.
Geluid. De eekhoorn maakt verschillende geluiden: Bij opwinding klinkt een scherp 'tjuk-stuk-tjuk', bij alarm 'chroe-roe-roe' en ter begroeting van een bekende soortgenoot 'moek-moek-moek'. Maar ook fluitende tonen (jongen), kakelen, grommen en jammeren zijn te horen.
Zeker in de zomer kunnen die nesten vol vlooien zitten. Er bestaat zelfs een eekhoornvlo (één van de 2.000 vlooiensoorten). Ook de eekhoorns zijn dan vergeven van de vlooien. Als het hen echt te gortig wordt, laten ze hun nest in de steek en gaan ze op zoek naar een vlooienvrij nest.
Eekhoorn staat voor speelsheid, vindingrijkheid en de mogelijkheid om snel van richting te veranderen. Hij is altijd in beweging en gaat flexibel door het leven. Hij waagt zijn sprongen vol overgave.
Schubben en kern zijn te vinden op 'eetplekjes' op de grond of meer verspreid onder een boom wanneer de eekhoorn in een boom heeft zitten eten. De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang.De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling.
Ook heeft de eekhoorn in de natuur vijanden. Zo zijn roofvogels, marters en gedomesticeerde honden en katten een goed voorbeeld van dieren die op ze jagen.
Eekhoorns zijn overdag actief en 's nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond.
Eekhoorns kunnen verschillende geluiden produceren. Deze geluiden produceren zij bij angst of boosheid. Hoewel zij bij angst eerder op de vlucht zullen slaan dan geluid produceren. Volwassen eekhoorns zijn stressgevoelige dieren en slaan snel op de vlucht bij angst.
Er is speciaal eekhoornvoedsel te koop en u maakt ze daarnaast blij met ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes, stukjes appel, komkommer, wortel of maïs. Brood en melk zijn geen geschikt voer voor eekhoorns, want dit is op den duur schadelijk voor ze.