Om je herbruikbare fles weer zo goed als nieuw te krijgen, kun je 'm even laten weken in een sopje van baksoda en warm water.Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik zeker geen chemische middelen: die doden wel alle bacteriën, maar laten een vieze nasmaak achter.
Zo maak je je drinkfles schoon
Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten). Voeg eventueel baking soda toe om extra hardnekkige geuren en smaken te verwijderen. Spoel de fles na met natuurazijn en laat 'm vervolgens goed drogen.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten.
Een handwasje met afwasmiddel en water of een keer in de vaatwasser is vaak al voldoende. Als je bidon minder fris ruikt, is schoonmaken met witte azijn of bleek misschien beter.
Je bidon in de vaatwasser gooien, is een absolute no-go. De vaatwasser is vaak te heet, en de reinigingsmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden, zijn erg agressief.
Geen afwasmachine? Dan is ook azijn een goede methode. Vul je drinkfles met dit goedje en laat ook dit een nacht weken. Goed afwassen daarna met heet water en wat afwasmiddel en jouw fles ruikt weer naar roosjes (of afwasmiddel natuurlijk).
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Combineer ammoniak en water in 50/50-verhouding. Giet de oplossing in een spuitfles en spuit de verontreinigde delen gelijkmatig in. Laat de oplossing voor het doden van schimmels 5 tot 10 minuten staan. Schuur de aangetaste delen van de schimmel met een kleine borstel of een equivalent daarvan en veeg ze schoon.
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
Waterfles stinkt: stop hem in de vaatwasser
Het geurtje in je waterfles is te danken aan duizenden bacteriën die zich dagelijks vermenigvuldigen. Niet proper en ook zeker niet gezond. Daarom is het belangrijk om je fles altijd goed schoon te maken.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Bidon jaarlijks vervangen
Je hebt al een nieuwe bidon vanaf 5,99 euro! Bidons hebben geen eeuwig leven. Na een tijdje zijn ze simpelweg niet meer fris te krijgen en dat is het juiste moment om ze te vervangen. Wij raden aan om dit minstens een keer per jaar te doen.
Simpele methode
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet. Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet.
Gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddodend middel aan is toegevoegd. Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen. De vagina spoelen met azijn of melkzuuroplossing of vaginaal toegediende yoghurt is onwerkzaam.
Vaporub is een zalf die je rondom de kalknagel kan smeren. De werkzame stoffen van de zalf komen pas tot werking op het moment dat ze in aanraking komen met lichaamswarmte. De werkzame stof Thymol zorgt ervoor dat de nagel ontsmet en bacterievrij gemaakt wordt.
Een bij ProVoet aangesloten pedicure of medisch pedicure kan uw verdikte nagels dunner frezen, waardoor alle aangetaste delen worden verwijderd. Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagels is verdwenen.
Gewoon simpel keukenazijn met koud water. Vul de waterfles voor ongeveer 1/3 deel met azijn en vul hem dan verder met koud water. Laat de drinkfles zo een nacht doorbrengen en spoel hem dan goed om. Wanneer je niet vaak genoeg spoelt, zal je water een beetje naar azijn smaken.
Vul je plastic bakje met (baking) soda en warm water en laat minimaal 30 minuten weken. Spoel het bakje eventueel nog na met (natuur) azijn en was daarna het bakje af of stop het in de afwasmachine. Voilà, je bakje ruikt weer als nieuw!
Laat 'm even weken in een lauwwarm badje met (baking)soda en spoel 'm na met (natuur)azijn. Geur- en smaakrestjes kan je verwijderen door de fles (het onderstuk) te vullen met heet water en minstens 30 minuten te laten staan. Droog de Dopper wel even goed af na behandeling.