Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie.
Omdat de Dolby Atmos stream van alle streaming platforms steevast in Dolby Digital+ verpakt zit, is eARC niet vereist.
Wil je genieten van Dolby Atmos-geluid via een soundbar of homecinemaset, dan heb je (logischerwijs) een apparaat nodig dat Dolby Atmos ondersteunt. Daarnaast moet je tv het signaal kunnen doorgeven. Daarvoor heeft de tv een HDMI eARC-poort nodig. Heb je een tv met HDMI 2.1-poorten, dan zijn deze ook geschikt.
De luidsprekers
De beste manier om Dolby Atmos in de huiskamer in te zetten is om speakers boven de luisterpositie, in/tegen het plafond dus, te plaatsen. Hiervoor kun je alle soorten speakers gebruiken, zelfs de speakers die je al in je 5.1-kanaals of 7.1-kanaals opstelling hebt staan.
Hdmi 2.1 heeft een grotere bandbreedte dan hdmi 2.0b. Zo ondersteunt hdmi 2.1 een 8K resolutie met 50 hertz, waardoor je naar vloeiende beelden in een hoge kwaliteit kijkt. Ook ondersteun 2.1 eARC, waardoor je geluidssignalen van bijvoorbeeld Dolby Atmos zonder kwaliteitsverlies doorstuurt.
Atmos is simpel gezegd een veel geavanceerdere versie van Surround. Er worden extra kanalen toegevoegd, vooral voor geluiden die over de luisteraar heen gaan. Zo moet je het gevoel krijgen dat je in een bol van geluid staat, waar surround-sound vooral een horizontale ring van geluid is.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
Je moet het volgende controleren om eARC aan te sluiten op een tv. Controleer of de eARC-poort (dezelfde poort als ARC) is aangesloten. Controleer of het aangesloten AV-apparaat een eARC-compatibel apparaat is. Controleer of de HDMI-kabel HEAC of HEC wordt ondersteund.
Televisies met Dolby Atmos
Denk bijvoorbeeld aan de Philips 65OLED935 - Ambilight. Dit toestel heeft zeer goede boxen van Bowers & Wilkins aan boord met natuurlijk Dolby Atmos ondersteuning. De Philips 4k OLED tv is in staat om echt ruimtelijk geluid te produceren zonder hulp van een extern audiosysteem.
Het grootste verschil is dat HDMI overweg kan met audio van een hogere resolutie. Zoals de formaten die je terugvindt op blu-ray: Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. In termen van eenvoudigheid verstuurt HDMI ook videosignalen. Als je slechts één kabel tussen beide toestellen wil, dan is HDMI de enige keuze.
Maar, welke HDMI-kabel moet je dan hebben om van HDMI ARC gebruik te maken? In principe moet elke High Speed HDMI-kabel goed zijn om van deze functie gebruik te maken. Er bestaan geen speciale HDMI ARC-kabels maar het is altijd goed om te letten om de term High Speed HDMI wanneer je een kabel koopt.
De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC zitten in de bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die tegelijk kan worden verzonden.
Apparaten met Dolby Atmos
Zoek in het Netflix Helpcentrum naar je apparaat. Als Dolby Atmos beschikbaar is, bevat het functiegedeelte de modellen. Of neem contact op met je apparaatfabrikant voor meer informatie.
Met Dolby Atmos til je de bioscoopervaring in je woonkamer naar een hoger niveau. In vergelijking met het standaard surroundgeluid wordt het geluid bijkomend naar boven, richting het plafond, gestuurd en vervolgens naar de luisterpositie weerkaatst. Dat moet de beleving van films en series naar een hoger niveau tillen.
Als je de speler instelt op PCM audioweergave dan zorgt de speler er zelf voor dat de (HD) audioformaten die op de Blu-ray disc staan (bijvoorbeeld DTS-HD en Dolby TrueHD) gedecodeerd worden. De audio wordt vervolgens ongecomprimeerd doorgestuurd naar je home cinema-set of receiver.
Als de tv geen HDMI ARC-label op de HDMI-aansluiting heeft
Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op een HDMI IN-aansluiting op de tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-aansluiting op het audio-apparaat.
Voor 4K heeft u dus een kabel met versie HDMI 1.4 of HDMI 2.0 nodig, omdat alleen deze versie kabels de hoge 4K resoluties ondersteunen. Met HDMI 2.1 is het zelfs mogelijk om 8K af te spelen mits uw TV zulke hoge resoluties ook ondersteunt.
De beste geluidskwaliteit krijg je via een hdmi kabel. De meeste soundbars en tv's beschikken over deze poort. Let er wel op dat je een hdmi ARC of eARC kabel en -poort gebruikt. Als je deze niet hebt, heb je naast de hdmi kabel ook nog een optische kabel nodig.
Coaxiaal is beter. Het door te geven signaal is namelijk van oorsprong een electrisch signaal en deze wordt ook zo door de coax doorgegeven. Bij een optisch systeem echter stuurt het signaal een Infrarood optische connector aan. Hierbij kan kwaliteitsverlies ontstaan.
In tegenstelling tot optische kabels kunnen HDMI kabels naast een audiosignaal ook een videosignaal versturen. Met een HDMI kabel bent u eigenlijk gelijk klaar en heeft u aan 1 kabel genoeg om zowel video als audio door te sturen.
Dolby Atmos is geen codec, maar een audioformaat dat gebruik maakt van twee bestaande codecs: Dolby Digital+ en Dolby TrueHD. Atmos voegt extra data toe aan de datastroom. Daarnaast is er ook nog Dolby Atmos Music, een speciale variant die je via TIDAL HiFi en Amazon Music HD kunt luisteren.
Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat. Om het beste uit je subwoofer te halen is het goed om hem op verschillende plekken te testen.