Een wensballon is simpel gezegd een veel kleinere versie van een heteluchtballon. Door een open vlam onder de ballon aan te steken, stijgt de wensballon op. Omdat een wensballon fragiel en licht is kan het bijzondere hoogtes bereiken. Velen ervaren het als een mooi moment, maar dit gaat gepaard met veiligheidsrisico's.
Lokale regels
Maar in Nederland geldt er geen landelijk verbod. Gemeentes mogen namelijk zelf bepalen of het oplaten van wensballonnen is toegestaan. Deze regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Uit een rondgang van NH Nieuws blijkt dat wensballonnen in de meeste gemeentes zijn verboden.
De wensballon is een lampion die, net als de heteluchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico's met zich mee.
Wensballonnen kunnen een hoogte bereiken van 600 - 800 meter, een en ander is afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. De brander blijft maximaal 10 minuten branden. Als de brander gedoofd is zweeft de lantaarn langzaam terug richting aarde.
Vogels, vissen en zeezoogdieren zien ballonresten aan voor eten of raken verstrikt in de lintjes. Bovendien dragen ballonnen die in zee terechtkomen bij aan de plasticsoep. Samen met Stichting De Noordzee en Vereniging Kust & Zee zetten wij ons daarom in voor een verbod op ballonoplatingen.
Hiervoor heeft u minimaal 8000 helium ballonnen nodig. Uiteindelijk kan een mens wel vliegen, alleen heb je er heel veel nodig. De praktijktest is wel heel leuk om te bekijken met De Adriaans.
Alle ballonnen zijn geschikt om te vullen met helium. De kwaliteit en het materiaal van de ballon is echter van invloed op de zweeftijd. Latex ballonnen zijn het meest geschikt voor helium.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Helium ballonnen kunnen niet goed tegen volle zon. Helium zet namelijk uit als het te warm wordt waardoor de ballon kan knappen. Je ballon blijft het langst goed als je deze binnen houdt.
Folieballonnen kun je gemakkelijk opblazen met een rietje en wat longkracht of een ballonpomp. Steek gewoon het rietje of de tuit van de ballonpomp in de ballon en blaas hem vol met lucht.
Over het algemeen kun je ballonnen de dag ervoor opblazen. En je kunt sommige decoraties zelfs van tevoren in elkaar zetten!
helaas waar gebeurd Omdat heliumgas zeven maal lichter is dan lucht, blijft het na inademing bovenin de longen achter. Maar ook in het bloed, waardoor de opname van zuurstof ernstig kan worden bemoeilijkt. Ingeademde helium kan leiden tot bewusteloosheid, verstikking en zelfs een plotselinge dood.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Het is niet kouder of warmer in de lucht dan op de grond. Als je een ballonvlucht maakt met C-Air ballonvaart dan heb je geen extra kledij nodig tijdens de ballonvaart. De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond.
Ballonvaren is volkomen veilig. In vergelijking met andere luchtsporten is het de veiligste sport uit de luchtvaart. De landing is eveneens niet gevaarlijk. De mand kan rechtop blijven staan of kantellen bij de landing.
Blaas de ballonnen op en knoop er een touw of lint aan vast. Vervolgens bevestig je de onderkant van de touw/lint aan het plafond. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een punaise, plakband of tape te gebruiken.
Denk hierbij aan de maat van de ballon, maar ook aan het materiaal van de ballon en de weersomstandigheden (zon, regen, wind, koude lucht van de airco en ga zo maar door). Een heliumballon zweeft minimaal 6 uur en maximaal 36 uur. De minimale zweeftijd van 6 uur is in ieder geval voldoende voor het gemiddelde feestje.
Een folieballon kun je vullen met lucht of helium. Met helium blijft de ballon zweven. Voor een lucht gevulde ballon blaas je deze het beste op met een handpompje.
Voor het vierde jaar op rij verbieden meer Nederlandse gemeenten het oplaten van ballonnen. Inmiddels heeft 56 procent van de 352 Nederlandse gemeenten een verbod ingesteld, blijkt uit de jaarlijkse Ballonnenmonitor die Stichting De Noordzee dinsdag presenteerde.
De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex (natuurlijk rubber). Behalve latex zitten er ook andere chemische stoffen in ballonnen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ballon elastisch is en geven de ballon kleur.
Door de vetvlekken op de dozen zijn die vaak niet meer recyclebaar. Ook andere verpakkingen waar verf-, olie- of etensresten op zitten kun je niet recyclen, zoals gebruikte koffiecupjes (let op: die van Nespresso kun je wel apart inleveren).
In een traditionele ballonnenboog (dus geen organische ballonboog) gaan 5 - 6 clusters van 4 ballonnen op 1 meter. Oftewel 20 - 24 ballonnen per meter zijn nodig. Het exacte aantal hangt af van hoe groot je de ballonnen opblaast.
28 tot 40 ballonnen die je opblaast tot circa 23 cm (9 inch). Maak je een pilaar in 2 kleuren dan heb je dus 14 tot 20 ballonnen van elke kleur nodig. (Het aantal benodigde ballonnen is afhankelijk van hoe groot je deze opblaast.)
2. Hoeveel helium ballonnen heb ik nodig om een plafond te vullen? dan heeft u ongeveer 400-450 ballonnen nodig voor een goed gevulde plafond.
Het zelf maken van een ballonnenboog vergt wel enige inspanning, maar als het af is heb je wel een mooi en vrolijk resultaat. Wat heb je allemaal nodig : Ongeveer 150 ballonnen van goede kwaliteit, bezuinig hier vooral niet op, heb je straks veel plezier van (slechte kwaliteit ballonnen gaan namelijk snel stuk).