Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Bij de destructieve laagdiktemeting wordt met een zogeheten 'PIG' meter een krasje in de verflaag gezet, waarna via de ingebouwde loep en schaalverdeling de laagdikte gemeten kan worden. Met deze meting kan de laagdikte van de afzonderlijke lagen van het verfsysteem gemeten worden.
Muurverf controleren op juiste dikte
Als de verf vloeiend als een gladde, dikke créme van het roerstrokje stroomt, is de verf van een goede dikte en gebruiksklaar. Deze muurverf hoeft dan niet verdund te worden. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de eigenschappen van de verf als je nu de verf verdunt.
Strepen en vlekken in muur en plafond ontstaan door een (te) sterke zuiging van de ondergrond. De baan die u rolt droogt daardoor te snel. De volgende baan wordt hierdoor deels over de al aangedroogde muurverf gerold. Hierdoor onstaan dus allemaal banen, strepen en vlekken.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Welke roller gebruik je als je plafond zonder strepen wilt
Zo kun je bij een gestructureerde ondergrond beter een harige roller gebruiken en bij een gladde ondergrond een kortharige of speciaalroller. Breng de verf ruim voldoende aan en rol de verf goed uit. Rol het maximaal 1 keer na.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Voor het aanbrengen van de juiste laagdikte kunt u deze meten, direct na aanbrengen. Sigma gebruikt hiervoor een natte laagdiktemeter. Dit meetinstrument heeft tanden van verschillende lengte. De zes hoeken zijn de standvoeten en tussen de standvoeten staan de meettanden.
Laagdiktemeters met het ultrasone meetprincipe
Bij een ultrasone laagdiktemeter stuurt de meter ultrasone golven af op het oppervlak. Deze worden voor een deel gereflecteerd door de verflaag. De meeste golven worden geabsorbeerd door de verflaag tot ze het volgende oppervlak(materiaaloppervlak) treffen.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Beginnen met schilderen doe je door eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zeker bij nieuwe muren is het belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen, aangezien de verf dan beter zal hechten aan de muur.
Eerst het plafond of eerst de muur schilderen? Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen.
Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Begin bij het deel dat u het eerst geschilderd hebt. Herhaal dat voor elke vierkante meter en rol de verfrol zo ver mogelijk uit over de verschillende stukken. Een laatste tip: schilder uw plafond in één enkele keer. Zo vermijdt u vlekken door twee keer op dezelfde plaats te schilderen.
Reken voor de grote oppervlakken dat je per vierkante meter ongeveer 20 minuten bezig zal zijn om alles mooi egaal te krijgen. Voor de meer gedetailleerde stukken zal je meer tijd kwijt zijn. Reken op ongeveer een half uur per vierkante meter.
Breng de muurverf dik aan op de roller, maar voorkom dat het veel wordt. De muurverf aanbrengen op de roller moet op zo'n manier dat de verf gelijkmatig verdeeld kan worden over de muur. Dus goed muurverf aanbrengen over de gehele roller en van boven naar beneden uitsmeren.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.