Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Bij grastapijt voor de tuin is de poolhoogte gemiddeld 35 mm, maar er zijn ook grassoorten met een poolhoogte van slechts 20 mm, terwijl andere een poolhoogte tot maar liefst 65 mm kunnen hebben. Langere sprieten kunnen als nadeel hebben dat zij sneller gaan liggen, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Dit zandbed dient goed aangetrild te worden met een trilplaat en daarna geëgaliseerd met een uitvlaklat. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras strak en mooi gelegd kan worden.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Is het kunstgras alleen voor de sier dan volstaat een non-woven gronddoek. Wordt het gras (intensief) gebruikt, door bijvoorbeeld spelende kinderen, dan moet u kiezen voor een drukverdeeldoek.
Voordat de kunstgrasmatten erop kunnen, is het verstandig om een drukverdeeldoek op de ondergrond te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat het kunstgras nog steviger en egaler komt te liggen en gaat tevens onkruid tegen.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond. Uiteraard zal zand of zwarte grond al snel verzakken, daarom verkiezen wij om het kunstgras op gestabiliseerde ondergrond te plaatsen.
Kunstgras dient met de vleug naar het gezichtsveld gelegd te worden, zodat u tegen het gras in kijkt voor het mooiste effect. Kunstgras wordt meestal geleverd op rollen van 4 of 2 meter. Wanneer uw gazon breder is dan 4 meter krijgt u dus meerdere banen.
Gebruik de piketten om het oppervlak uit te zetten waar het kunstgras mag komen te liggen. Graaf de ondergrond af tot een diepte van 10 cm onder het maaiveld. Zo vorm je een stevige ondergrond. Hark de ondergrond zodat je al vanaf de basis zorgt voor een mooi egaal oppervlak.
Kunstgras in de tuin
Als ondergrond voor kunstgras volstaat het om de aarde te bedekken met zo'n 5-10cm stratenmakerszand. Deze laag zand kan, nadat deze is ingewaterd en egaal is gemaakt, bedekt worden met een stabilisatiedoek.
Bij kunstgras aanleggen kunnen er altijd wat vouwen ontstaan. Een standaard tapijt-kicker helpt je om de grotere vouwen te verwijderen. Bevestig gewoon één kant van de grasmat aan het hout en trap dan in de tegenovergestelde richting van de plooi om het plat te maken.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Kunstgras instrooien met zand is niet noodzakelijk. Door de allernieuwste technieken waarmee het kunstgras gemaakt wordt zijn de vezels van het kunstgras al erg stevig. De levensduur van kunstgras wordt al steeds langer. Daarnaast zijn er ontzettend veel manieren om het kunstgras goed te bevestigen aan de ondergrond.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Net als worteldoek dus, alleen is stabilisatiedoek een stuk steviger en dikker. Het tegengaan van onkruid is niet alleen prettig omdat onkruid verwijderen een tijdrovende en vervelende klus is, maar ook omdat de groei van onkruid onregelmatigheden in de kunstgrasmat kan creëren.
In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is met behulp van kunstgrashaken. Kunstgrashaken plaats je langs de randen van het kunstgras de grond in. Dit doe je nadat het kunstgras op de juiste plek ligt. Onze experts adviseren om een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen.
Kunstgras is niet brandbaar en vele soorten zijn brandvertragend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het kunstgras in brand vliegt als er bijvoorbeeld sigarettenas op valt. Wanneer er iets brandbaars op het kunstgras valt kunnen er echter wel schroeiplekken ontstaan.