Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Filter, vijverpomp en zuurstofpomp
De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten. Onderin de vijver vormt zich een waterlaag met een stabiele temperatuur, waarin vissen, kikkers, padden, salamanders en waterplanten kunnen overleven.
De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 15 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.
Als vuistregel voor een formele vijver kun je aanhouden, dat ongeveer de helft 80 cm diep moet zijn en de andere helft 50 cm diep. Bij een natuurlijke vijver met een moerasrand moet je ook nog rekening houden met een ondiep deel van 15 a 20 cm voor de moerasplanten.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Wanneer de vijver gemaakt is van zogenaamd "stijf" materiaal, zoals beton of metselwerk, bestaat de kans dat de vijver ontzet raakt door de kracht van het bevroren water. Water zet namelijk uit als het bevroren is, waardoor een enorme druk ontstaat die het beton of metselwerk kapot kan drukken.
Pompen, filters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.
De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.
Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden. Koi's zijn bijvoorbeeld prachtige vissen, maar hebben wel de ruimte nodig!
Een vijver voor amfibieën kun je het beste behoorlijk diep maken. Op het diepste punt toch zeker wel 80 tot 120 cm. Dit voorkomt dat de vijver in de winter volledig dicht vriest. Een paar soorten amfibieën, zoals de bruine en de groene kikker, overwintert namelijk wel eens in het water in plaats van op het land.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Voor dieren is het namelijk belangrijk dat de wanden geleidelijk en niet te steil aflopen. Ook is het zo dat een oever van een zeer schuin aflopende vijver letterlijk kan weg regenen.
Onder de moerasplanten (dus 0 tot -20 cm onder waterniveau) zitten de echte waterzuiveraars. De beste soorten zijn gele lis, kalmoes, lisdodde en riet (hoewel je deze laatste twee liever niet in de vijver zet vanwege hun sterke wortels).
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
UV lamp vijver: de werking
Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en ben je, in combinatie met een geschikt vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
In het algemeen kun je bij een koivijver 4 liter lucht per minuut per m3 aanhouden en bij een gewone vijver 2 liter lucht per minuut per m3. Voor onze voorbeeldvijver hebben we een luchtpomp nodig die minimaal : 2 (liter) x 60 (minuten) x 8 (inhoud vijver) = 960 liter per uur levert.
Ijsvrijhouder vijver zelf maken
Het systeem werkt doordat de ijsvrijhouder constant in beweging is door de opborrelende belletjes. De belletjes stijgen tegen de kubus aan, waardoor deze lichtjes blijft dansen op het wateroppervlak. Door die bewegingen en de bulletjes die omhoog borrelen houdt je altijd een wak.
Voor mensen met koi is de winterperiode altijd een bange periode. Hoewel koi zich kan aanpassen aan watertemperaturen van 2° tot over de 30° moet er extra aandacht besteedt worden aan het overwinteren van koi.
Als vuistregel kun je aanhouden, dat er per kubieke meter vijverwater ( 1.000 liter) ongeveer 20 cm vis in de vijver kan. Met een goed UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kun je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 liter.