Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
De juiste diepte voor betonpalen
Over het algemeen geldt dat ongeveer 1/3 van de paal onder de grond moet zitten voor optimale stabiliteit.
Je zet de paal rechtop, bak van de graafmachine / shovel of de heimachine erop, en net zo lang duwen, persen en hameren tot de paal stevig in de grond zit. Dit is meestal een zeer solide oplossing: de grond om de paal heen wordt nog verder in elkaar gedrukt en jouw paal komt dus goed vast te staan.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Schuttingpalen zijn in verschillende diktes beschikbaar, de meeste gebruikte vierkante tuinpaal is ca 6.8 cm dik. Bij een wat robuuste tuinschutting is een schuttingpaal van ca 9 cm een goed alternatief. Als vuistregel mag je stellen dat 1/3 e van de lengte van de paal in de grond moet.
Voor schuttingen worden hardhouten palen van minimaal 9×9 cm geadviseerd. De kwaliteit van hardhout kan per houtsoort verschillen. Er zijn palen van bangkirai, azobé, angelim vermelho en nog veel meer houtsoorten.
Hoogte erfafscheiding
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Hoelang gaan hardhouten palen mee? Hoelang een hardhouten paal meegaat, hangt af van het gebruikte soort hardhout. Vooral de tropische houtsoorten staan erom bekend dat ze erg lang meegaan. Als de palen goed worden behandeld én goed worden geplaatst, kan de levensduur wel 20 jaar of meer zijn.
De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte. Ook geeft deze dikte meer stevigheid bij stormen dan de 68x68 mm variant.
De houten palen in de grond worden immers aangetast door bacteriën en schimmels in de (zand)bodem. Tropisch hardhout is veel duurzamer dan Eiken of Douglas. Daarom is het aan te raden om hardhout te gebruiken voor de palen in de grond. De rest van de constructie kunt u beter van andere houtsoorten maken.
Nog altijd worden houten heipalen geslagen onder woningen, bedrijfsruimten en Grond- Weg- en Waterwerken. De heipalen kunnen worden geleverd in een lengte van 1 tot 23 meter. Een houten heipaal met een puntdiameter van 16 cm kan een belasting tot 240 kN dragen.
Voor een gemiddelde paal met afmetingen tussen de 6 x 6 en 16 x 16 volstaat een verpakking van 25 kilo snelbeton. Mocht u werken met zware constructies of dikkere palen, dan is het verstandig om twee verpakkingen van het sneldrogende beton te gebruiken.
1 Zak snelbeton is goed voor 13 liter beton. Het gemiddelde gebruik is 1 zak per vast te zetten paal of per betonpoer. Snelbeton is een mengsel van cement, zand, grind, hulp- en vulstoffen.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Palen van hardhout zijn goed te combineren met verschillende houten terrasschermen en zullen niet snel rotten wanneer het in aanraking komt met vochtige grond.
Geïmpregneerd tuinhout is een voordelige houtsoort die onbehandeld niet erg duurzaam is. Het tuinhout wordt daarom onder hoge druk geïmpregneerd om verrotting en schimmels tegen te gaan. Door het impregneren wordt het hout duurzamer en gaat het gemiddeld 10-15 jaar mee.
Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken. Voor bijvoorbeeld overkappingen zijn betonpoeren dus ideaal, maar wanneer je een schutting gaat zetten is dit geen optie. Je kan dus douglas houten palen in de grond zetten met een betonpoer.
Wat is de beste afstand tussen de palen? Voor een optimale bevestiging van het geleidingsmateriaal tussen de palen zijn de volgende afstanden het meest geschikt: Draad en metaaldraad: 6 m tot 8 m (afhankelijk van gewicht)Lint: 3 m (bij lint van 40 mm), 5 m tot 6 m (bij lint van 20 mm), 6 m tot 8 m (bij lint van 10 mm)
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dikte van de palen
Wanneer je kiest voor geschaafde ronde palen, dan adviseren wij palen van minimum 10 à 12 centimeter diameter. Gezaagde vierkante palen meten minimum best 10 op 10 centimeter dik. Wanneer je kiest voor grenen geïmpregneerde palen, dan ga je best meteen voor 15 op 7,5 centimeter.
Stappenplan. Graaf eerst een gat van ongeveer 20 bij 20 centimeter breed en 30 centimeter diep. In het middel van dit gat boor je met de grondboor een dieper gat. Voor een stevige schutting kun je aanhouden dat ongeveer ⅓ van de paal onder de grond moet komen te staan.