65cm diep rondom de plaats waar de bamboe mag groeien. Voor een middelhoge bamboe (4-6m) moet er minimaal 2-3m² aan humusrijke grond gereserveerd worden. Voor de hogere soorten (8-10m) is 6-10m² nodig om de soort goed te laten groeien.
De bamboe verwijderen / uitgraven
Bij het uitgraven van de bamboe ga je echter best tot zo'n 50 à 60cm diep om zeker te zijn dat je alle wortels meehebt. Graaf volledig rond te plant en verwijder de wortel en zijn uitlopers (!) in hun geheel. Werk vervolgens naar binnen toe. Zo misloop je minder makkelijk de uitlopers.
Wortelbegrenzer plaatsen
Om de wortelbegrenzer te plaatsen, graaft u met de schop een geul voor de wortelbegrenzer en plaats deze verticaal in de grond op minimaal 50-55 cm diepte. U laat ongeveer 5cm boven de grond uitsteken om de wortelstokken (rhyzomen )die boven de grond lopen tegen te houden.
Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelbegrenzer minstens 5cm boven de grond uitsteekt. Vervolgens gooi je de sleuven weer dicht met de uitgegraven aarde en hark je het geheel mooi effen. Nu je klaar bent hoef je enkel de bamboe af een toe eens te checken op overgroeiende wortels.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
De wortels van woekerende bamboe groeien tot ongeveer 50-60 cm diepte. De exacte diepte verschilt per soort. Woekerende bamboe verspreidt zich door middel van rhizomen, ook wel wortelstokken of ondergrondse worteluitlopers genoemd. Deze rhizomen groeien oppervlakkiger dan de daadwerkelijke wortels van de plant.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Zorg dat de ondergrondse begrenzing hermetisch gesloten is, want één zwakke plek en de bamboe baant zich al gniffelend een weg door de tuin, en door die van de buren erbij. Wat ook helpt is een speciale wortelbegrenzer van polyethyleen (HDPE), waarmee je kamers kunt maken waar de bamboe niet uit kan.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Zeggen dat bamboe 1 meter per dag groeit is misleidend omdat niet alle bamboesoorten zo snel groeien (de meeste groeien "maar" tussen de 5-20 cm per dag).
Gebruik wortelbegrenzer
Althans, als je er zelf geen stokje – of beter gezegd folie – voor steekt. Je kunt namelijk wel voorkomen dat bamboe gaat woekeren, door de wortels van de plant in te pakken met wortelbegrenzer, ook wel bamboeremmer genoemd.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Snijd zoveel mogelijk wortelstokken door. Wortelstokken of rhizomen zijn ondergrondse stengels. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond in kluiten en vormen nieuwe scheuten boven de grond wanneer de plant klaar is om te groeien.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Antwoord. Een haag tussen twee percelen mag volgens het Veldwetboek maximaal twee meter hoog zijn. Als de bamboe jou overlast bezorgt, kan de Vrederechter een lagere hoogte opleggen. Natuurlijk kan je dit best eerst eens aankaarten bij de buren, vooraleer je verdere stappen onderneemt.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Om de wortelbegrenzer te plaatsen, graaft u met de schop een geul voor de wortelbegrenzer en plaats deze vertikaal in de grond op minimaal 50-55 cm diepte. U laat ongeveer 5cm boven de grond uitsteken om de wortelstokken die boven de grond lopen tegen te houden.
Elke bamboe vormt ondergrondse uitlopers (rhizomen) maar bij niet-woekerende soorten blijft groei geconcentreerd tot één pol. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de uiteindelijke pol tussen 1 à 2 meter in diameter. Bij de woekerende soorten komen de uitlopers veel verder van de moederplant boven de grond.
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Bamboe chemisch bestrijden
Soms wordt er voor het verwijderen of bestrijden van bamboe ook het advies gegeven om chemische middelen zoals panic, roundup, glyfosaat, chloor of zoutzuur te gebruiken, of huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals zout of azijn.
Hoewel Bamboe relatief veel water nodig heeft, zorgt een oververzadigde bodem ervoor dat er geen zuurstof meer bij de wortels kan komen. Dat zal uiteindelijk resulteren in de dood van de plant. Wanneer u een combinatie heeft van hydrokorrels en afvoergaten in de bak voldoet het om tweemaal per week flink water geven.