Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord.
Plaats de glazen diagonaal en in een rechte lijn, beginnend bij het buitenste bestek (lepel of mes): het eerste wijnglas staat rechts en het dichtst bij je, het waterglas staat links en het verst van je bord. Maak je glazen proper voordat je ze op tafel zet. Ook daarvoor kan je azijn en water gebruiken.
Het mes mag nooit in de mond komen of worden gelikt . Bij het eten van soep wordt de lepel in de rechterhand gehouden en de kom van de eter af gekanteld, waarbij de soep in uitgaande bewegingen wordt opgeschept. De soeplepel mag nooit in de mond worden gestopt en soep moet aan de zijkant van de lepel worden genipt, niet aan het uiteinde.
Tafelmanieren zijn door de eeuwen heen geëvolueerd om het eten met anderen aangenaam en sociaal te maken. Met zoveel tafelmanieren om bij te houden, houd deze basis, maar oh zo belangrijke, tafelmanieren in gedachten terwijl u eet: Kauw met uw mond dicht.
Het witte wijnglas wordt direct boven het mes geplaatst voor het hoofdgerecht. Het waterglas wordt rechtsonder het witte wijnglas geplaatst. Het rode wijnglas rechts en boven het witte wijnglas, in een driehoekige vorm.
Het servet: links, rechts of op het bord? Het servet plaats je traditioneel links naast de vorken. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook midden op het bord leggen voor een extra stijlvolle uitstraling.
Glazen staan altijd rechts van het bord, boven het bestek en in een schuine opstelling. Je begint linksboven met het waterglas, iets rechts daaronder komt het rode wijnglas.
Plaats een dinerbord in het midden van de opstelling en leg vorken links van het bord en messen en lepels rechts. Leg uw bestek in de volgorde waarin u het gaat gebruiken, beginnend vanaf de buitenkant. De messen moeten naar het bord gericht zijn en de vorkpunten omhoog.
De positie van de lepel
De lepel wordt rechts van het mes geplaatst. Als er een soeplepel nodig is, leg je deze rechts van de lepel voor het hoofdgerecht.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Gekleurd glaswerk en miniatuur flessenborstelbomen zorgen voor een grillige kersttafelsetting . Gebruik lint en een miniatuurboom om simpele, witte servetten te verfraaien. Maak de kleurrijke tafelsetting compleet door ornamenten in een decoratieve kom en in het midden van uw tafel te plaatsen om een elegant middelpunt te maken.
Servet. Normaal gesproken wilt u uw servet op uw schoot leggen (dubbelgevouwen met de vouw richting uw middel) kort nadat u aan tafel bent gaan zitten, maar volg het voorbeeld van uw gastheer. De servet moet de hele maaltijd op uw schoot blijven liggen.
Servetten, kleur kiezen
Is het servies dezelfde kleur of tint als het tafelkleed, kies voor de servetten juist een contrast kleur en leg deze tussen de borden voor een beetje diepte.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
Plaats het mes rechts van het dinerbord en plaats de lepel rechts van het mes. Plaats het waterglas in de rechterbovenhoek, boven het mes.Plaats het wijnglas (een rood of wit wijnglas, afhankelijk van wat u serveert) rechts van het waterglas .
Nadelen van een ronde eetkamertafel
Beperkte plaatsmogelijkheden: Ronde tafels kunnen lastiger zijn om te plaatsen in sommige interieurs. Ze kunnen bijvoorbeeld niet tegen een muur staan en ook in een smalle ruimte is dit vaak niet de handigste vorm.
Volgorde van de glazen
Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige vuistregel is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.
Ongewenst voedsel uit je mond op tafel zetten . Drinken voordat de gastheer heeft aangegeven dat de maaltijd is begonnen. Eten voordat anderen zijn bediend of voordat de gastheer aangeeft dat het tijd is. Hard praten of lachen op een manier die storend is.
"Het is acceptabel om jus op te soppen met je brood met je vork, nooit met je vingers," zei Tannehill Tyson. Ze verduidelijkte vervolgens dat het slechte manieren zijn om "je bord leeg te eten" met een stuk brood.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren. Eet je thuis aan tafel gezellig met je eigen gezin of met vrienden dan gelden er vaak andere regels dan wanneer je een zakelijk diner hebt.