Hoe kun je een slachtoffer, die bewusteloos lijkt, aanspreken? Je kunt een simpele opdracht geven als: "Doe je ogen eens open" of "Kijk mij eens aan".Schudt zacht aan de schouders. Dit doe je omdat het slachtoffer iets aan het gehoor zou kunnen mankeren.
Wat stel je vast bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Iemand reageert niet op aanspreken en schudden en is dus bewusteloos. Iemand lijkt niet of niet normaal adem te halen.
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Als het slachtoffer niet antwoordt op luid en duidelijk aanspreken, de ogen niet opent als u dat vraagt en niet reageert op aanraken of een lichte pijnprikkel zoals knijpen in de handrug of oorlel, dan weet u dat er een duidelijke bewusteloosheid is. Geef zo mogelijk alvast eerste hulp.
De Rautekgreep is een greep die wordt toegepast wanneer het noodzakelijk is om een slachtoffer na een ongeval te verplaatsen naar een veilige locatie. Door het gebruik van deze greep kan een gewonde vlug en over een geringe afstand worden overgebracht.
Controleer tenminste elke minuut de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.
Vitale functie 1: het bewustzijn
Kijk altijd eerst of het slachtoffer kan praten of bewegen, dit betekent namelijk dat de persoon in kwestie bij kennis is. Mocht het zijn dat het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is, dan is het altijd belangrijk om een 'controle bewusteloosheid' test te doen.
Een flauwte herkennen
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.
De oorzaken van bewusteloosheid staan bijna altijd in verband met mechanisch geweld (klap op het hoofd, verkeersongeluk) of met metabole oorzaken, zoals het tekortschieten van de bloedvoorziening van de hersenen of van de inwerking van giftige stoffen daarop.
Het bloed stroomt uit je hoofd weg, je dreigt je evenwicht te verliezen en je moet je ergens aan vastgrijpen. Soms zak je ook daadwerkelijk in elkaar en hoor je later van iemand dat je even helemaal weg was. Dit verlies van bewustzijn treedt plotseling op en duurt kort, hooguit een paar minuten.
Gaspen kan 30 seconden tot 1 minuut aanhouden, maar er zijn gevallen bekend waarbij het nog langer aanhield. Ook als een slachtoffer nog gaspt moet toch met reanimatie begonnen worden. Bij twijfel over wel of geen gasping begin je met reanimeren en onmiddellijk 112 (te laten) bellen.
Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Zorg voor professionele hulp. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.
Leg de arm tegen de borst van het slachtoffer aan. Pak de arm met aaneengesloten vingers en duimen vast. Ga op je hurken zitten met je voeten in spreidstand aan weerszijden van het slachtoffer. Til het slachtoffer op vanuit je benen en verplaats het slachtoffer door achteruit te lopen.
De snelle kantelmethode wordt gebruikt om een bewusteloos slachtoffer dat op de rug ligt snel op de zij te draaien als hij gaat braken. Het slachtoffer wordt hierbij bij de schouder en de heup gepakt en op de zij gedraaid richting de hulpverlener.
Wie je bent, wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Iemand met sociale angst heeft vaak last van een verhoogd zelfbewustzijn. Dat betekent dat je aandacht op je eigen functioneren is uitvergroot. Met een vrij negatief zelfbeeld en het onderschatten van je eigen kunnen is dit ontzettend vervelend.
Een persoon is bewusteloos wanneer hij het bewustzijn heeft verloren. De persoon reageert dan niet meer op prikkels uit zijn omgeving. Je kan een bewusteloze persoon niet wakker maken.