Als je wilt controleren als de huis goed geaard is, kun je proberen om de draden aan de basis van een gloeilamp in de gaten van een stopcontact te steken om te zien of de peer oplicht. Als je accurater wilt controleren, gebruik dan een multimeter om metingen te doen.
Zitten er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact? Dan gaat het om een geaard exemplaar. Zijn jouw stopcontacten gewoon rond en hebben ze enkel twee openingen voor de stekker? Dan is het een niet-geaard exemplaar.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Aardpen slaan op maximale diepte
Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.
Ik meet bij een kennis tussen nul en aarde 50V en tussen fase en aarde 180V. Tussen de fase en nul normaal 220V.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
U kunt er van uit gaan dat als de pen in een normale grondsoort geslagen moet worden dit rond de 125 tot aan 170 euro kan gaan gaan kosten. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd inclusief het materiaal dat wordt verbruikt zoals de koperen pen, koppelstukken, het draad en het installeren in de meterkast.
De wandcontactdozen zonder aarde kun je dan vervangen door een exemplaar met aarde. De nieuw getrokken aardedraden verbindt je dan door met de bestaande aardedraad in de centraaldoos. Dit doe je met behulp van lasklemmen.
Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.
Verkeerd aangesloten draden
Als de draden niet correct zijn aangesloten, loopt er geen stroom. Dit is een veel voorkomende fout bij het installeren van stopcontacten. Bij het aansluiten is het belangrijk om de draden in de juiste volgorde voor te bereiden en te schikken.
Aarding via een koperen pen. De aardleiding van de elektrische installatie is aangesloten op een speciale koperen pen (aardelektrode) in de grond. Deze pen staat door middel van een vertinde, koperen draad in de meterkast in verbinding met de elektrische installatie.
Om de aardingsweerstand te verlagen kan je meerdere aardingstaven aan elkaar bevestigen, om zo in een diepere laag van de grond te geraken. Een andere optie is om twee aardingsstaven naast elkaar te plaatsen en die door middel van een geel/groene VOB aardingsdraad van minimum 16mm te verbinden.
Een multimeter gebruik je dus om elektrische grootheden mee te meten. De belangrijkste zijn stroom, spanning en weerstand. Elke grootheid wordt in zijn eigen eenheid gemeten. Soms is het nodig om hele grote of kleine waardes te meten.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
De nuldraad of de nulleider is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde, hij wordt daarom ook wel de neutrale geleider genoemd. Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk.
De NUL-draad heeft dus gedurende een dag op basis van de mechanische spanning van de draad contact gemaakt. Door aanraking van die draad begon deze te vonken. Het ontbreken van de (gemeenschappelijke) NUL in een 3 x 25 A installatie kan er voor zorgen dat er een zogenaamde 'zwevende NUL' ontstaat.
Het elektrische potentiaal van onze planeet is 0 volt. In elektrische installaties in woonhuizen moet om veiligheidsredenen aarde aanwezig zijn. Aarde wordt vanuit een aardpen naar de meterkast geleverd.
Als je een aardpen wilt slaan, wordt er gebruik gemaakt van een aardelektrode, deze wordt simpelweg in de grond geslagen. Maar zo simpel is het dan toch niet. Zoals eerder vermeld moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Dit betekend ook dat deze aardelektrode op een bepaalde diepte de grond in moet.
Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor iedere aardingsinstallaties. De aardpen is van cruciaal belang en een verplicht onderdeel van de meterkast in samen met de aardlekschakelaar. Door een goede aarding komen je elektrische apparaten niet onder stroom te staan.
Bij verbouwingen en renovaties kan men geen aardingslus meer leggen onder de fundamenten van de woning dus kiest men hier voor een aardingspen. Is één aardingspen of aardingsstaaf niet voldoende kunnen verschillende aardingspennen met elkaar verbonden worden door middel van een verbindingsmof.