Een airco leiding kunt u buigen, zodat u de hoek om kunt. Qua goot, kiest u dan voor een vaste of beweegbare bocht. De laatste variant is zeer handig, omdat de leiding desgewenst in een grotere hoek gebogen kan worden als de situatie hier om vraagt. Zo heeft u altijd de juiste goot voor uw leidingen.
Wil je je airco subtiel wegwerken in je woonkamer, dan raden we je een fluisterstil inbouwmodel aan. Dit plaats je achter een valse wand, in een kast of in een verlaagd plafond. De gekoelde lucht daalt dan in je woonkamer neer.
Bij een koperen waterleiding en messing fittingen is het solderen vrij eenvoudig: de leiding schuren, een beetje S39 erbij, brander aan, en de fitting verwarmen. Daarna is het wachten tot de tinstaaf smelt, waarna de tin door de capillaire werking naar binnen zuigt.
Voor het vullen van het koudemiddel zul je een STEK erkend bedrijf moeten inschakelen. De airconditioner installeren wordt dus geheel gedaan door een STEK-erkend bedrijf . Dit is namelijk bij wet verboden om zelf te doen als je niet in bezit bent van een STEK diploma.
Helaas heeft een airco leidingwerk nodig dat meestal wordt weggewerkt in goten die op de muren worden bevestigd. Minder mooi en gelukkig kan het fraaier! Vaak kunnen wij leidingen namelijk onzichtbaar plaatsen door ze in muren in te frezen, weg te werken achter voorzetwanden of over plafonds en vlieringen te leiden.
Lengte leidingen airco beïnvloedt het rendement
De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter. De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.
Het gat dient een diameter te hebben van 60mm, het gat moet tevens schuin aflopen om het binnen dringen van water te verhinderen. De ideale plaats van het gat kunt u als volgt bepalen: Zoek de afmetingen op van de binnen unit van uw airco (deze staan altijd in de omschrijving)
Alhoewel solderen makkelijk is zijn er toch een aantal fouten die (als je ze herkent) makkelijk kunt voorkomen. Als je niet goed soldeert laat de verbinding snel weer los……meestal na een poosje als je het niet door hebt….. met alle vervelende gevolgen van dien.
Een goede hechting tussen de te verbinden componenten kunt u bereiken door met de juiste temperatuur te solderen. Door het gebruik van soldeertin met een vloeimiddel (harskern soldeer) hars met een beetje reinigingsmiddel. Ook is het uiterst belangrijk dat de componenten tijdens het afkoelen niet worden bewogen.
Omschrijving Koel Leiding inwikkel-tape
Heeft zeer goede rek-eigenschappen, ook bij lage temperaturen tot -10°C, uitstekende afdicht eigenschappen, dit voorkomt waterpenetratie en verhoogt de elektrische en chemische weerstand. Door de dikte van deze tape is het een ideaal middel voor veel toepassingen.
De beste, meest directe en efficiënte manier om een airconditioningsysteem te verbergen is via interne ventilatieopeningen. Je ziet ze misschien dicht bij het plafond, of zelfs op de vloer. Ze blazen lucht in de kamer door kleine roosters.
Welke maat goot moet je nou nemen? 60mm: 1x leidingset met kabels, zonder afvoerslang. 80mm: 1x leidingset met kabels en afvoerslang OF 2x leidingset met kabels zonder afvoerslang. 110mm: 2x leidingset met kabels en 2x afvoerslang.
Condenswater van een airco afvoeren
Het condenswater moet worden afgevoerd. Dit kan met een afvoerbak of met een systeem waarmee het water wordt afgevoerd . Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering.
Bij het koelen van de lucht ontstaat er altijd condenswater. Dat water moet natuurlijk ergens heen. Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
Zwaardere airco moet een eigen groep
Het breekpunt ligt bij ongeveer 5kW (koel) vermogen. Neem je een grotere airco, of heb je voor een multi-split gekozen, hou dan ook rekening met de kosten van een extra groep in de meterkast en de aanleg van de benodigde bekabeling.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand.
Op 1 buitenunit kan je tot wel 8 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant. Een multi split airco is erg geschikt voor woningen of kantoren waar je veel (kleine) ruimtes wilt koelen. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie.