Een fundering moet dragen tot onder de vorstgrens anders kan de fundering door opvriezing van grond omhoog komen. Een fundering wordt daarom in Nederland vaak rondom voorzien van een zogenaamde vorstrand. Deze is zo'n 30 cm breed en zo'n 60 a 80 cm diep (dus tot net onder de vorstgrens).
De vorstgrens is de minimale aanlegdiepte van de fundering op staal, zodat men er zeker van kan zijn dat de grond onder het gebouw niet zal bevriezen; minimaal 600 mm onder maaiveld, maar vaak wordt 800 mm gehanteerd.
Die vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700 mm diepte vanaf het grondoppervlak. Belangrijk is dus dat het diepste punt van de vorstrand op meer dan 700 mm diepte ligt. Voordat dit kan gebeuren moet er eerst grond afgegraven worden om vervolgens zand, isolatie en een funderingsplaat aan te brengen.
Om de fundering te beschermen tegen de vorst wordt er een vorstrand aangelegd. Deze vorstranden voorkomen het opvriezen van de grond onder de vloer. Vorstranden worden met name gebruikt bij gebouwen met een fundering met staal. Bovendien voorkomt deze vorstrand dat de grond onder het gebouw bevriest.
Om te beginnen moet de grond worden weggegraven (uitkisten) zodat er voldoende ruimte ontstaat om zand, isolatie en funderingsplaat aan te brengen. De vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700mm diepte. Het is belangrijk dat het diepste punt van de vorstrand fundering onder deze 700mm diepte ligt.
De vorstgrens is de gronddiepte tot waar de grond in de winter kan bevriezen. Deze grens bevindt zich op een diepte van zo'n 60 centimeter. Voor een strokenfundering moet de aanlegdiepte op minimaal de vorstgrens liggen.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Bij funderen op staal worden traditioneel sleuven gegraven tot op circa 80 cm beneden het maaiveld. De aanleg van de fundering is op deze diepte vorstvrij. Bij erg strenge winters komt de vorst niet onder de fundering. In deze sleuven wordt meestal een kantplank gesteld waartussen de wapening komt.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
De vuistregel voor woningen is dat de aanlegbreedte 2,5 tot 3 keer de breedte van de muur is, dus ca. 70 tot 90 cm. De fundering moet op een vorstvrije diepte worden aangelegd, dus ca. 80 cm onder het maaiveld.
De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. De kans dat deuren of ramen gaan knellen, is hierdoor onbestaande.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen. De dikte van een wapeningsnet bij een betonvloer groeit mee met de draagkracht van een vloer.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Fundering op staal: Vaste draagkrachtige ondergrond ± 1 á 2 meter onder maaiveld. Bij geringe belasting, of zeer goede bouwgrond, is een breedte van 2 - 3 maal de dikte van het opgaande werk gebruikelijk.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit.
De exacte plaats van de vaste laag is zeer verschillend, soms op 10 m diepte, soms pas op 30 m of meer. Hoewel van geheel Nederland inmiddels bekend is hoe de grondopbouw is, zullen sonderingen en eventueel grondboringen uitsluitsel geven over de exacte gelaagdheid van de grond (zie bodemonderzoek).
Een fundering van tegels of stenen (straatwerk)
Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
Om te kunnen bepalen wat voor type fundering je nodig hebt moet je de fundering laten berekenen door een constructeur. Heb je een omgevingsvergunning nodig voor jouw bouwwerk? Dan is de funderingsberekening een verplicht onderdeel van jouw vergunningsaanvraag.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
De fundering aanbrengen
Graaf een geul over de hele lengte van het muurtje. Zo'n 50 cm diep is meestal genoeg om op een stevige ondergrond te komen. Maak de geul twee keer zo breed als de dikte van de muur. Leg twee betonijzers in de lengterichting van het muurtje en ondersteun ze met bakstenen.
Algemeen beantwoorder. Wilt u een fundering of een vloer voor de schuur storten ? Als het een vloer is kunt u volstaan met een dikte van 10 cm als er geen auto in gestald wordt, anders 2 cm dikker. Een wapening van 6 of 8 mm dik met een maaswijdte van 15 cm op 1/3 van de bodem is prima.