Het beste kunt u kiezen voor een stevig konijnenhok dat gemaakt is van een stevige houtsoort. Naast de houtsoort is ook het gaas van belang. Wilt u een stevig konijnenhok hebben, dan raden wij kippengaas af, want dat is absoluut niet geschikt.
De houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn onder andere betonplex, beuk, berk en kastanjehout Ook hardhout kan gebruikt worden, vaak gebruikt aan de onderzijde van buitenverblijven omdat dit de rest van het hout beschermd tegen optrekkend vocht.
Regen, zon en tocht
Regen en tocht moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Het is dus belangrijk om het hok op een plaats te zetten waar het niet inregent. Ook moet de wind niet vol op het hok staan. Het hok moet dus op een beschutte locatie komen te staan.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een handig hulpmiddel is het konijnentoilet. Dit zorgt ervoor dat uw konijn snel en gemakkelijk zindelijk wordt, zodat het niet zijn/haar behoefte overal in het hok doet en u niet iedere keer het hok in het geheel schoon hoeft te maken. Het advies is om het konijnentoilet twee tot drie keer in de week schoon te maken.
Bij een kleine konijnenheuvel kan het nodig zijn wat dieper in de grond (op zo'50 cm diepte) een laag gaas aan te brengen om ontsnappen te voorkomen. Daarvoor moet dus eerst een kuil worden gegraven.
Het hok moet per konijn minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn. Zorg dat het hok goed schoon te maken is en je je konijn er makkelijk uit kan pakken. Maak in de binnenkant van het hok twee delen, een nachthok en een open deel. Het nachthok moet beschut en donker zijn.
Kies voor konijnengaas met een stevige draaddikte. Hoe dik de draad moet zijn, is afhankelijk van de maaswijdte. Bij bij mazen van 25 mm adviseren we een draad van minimaal 1,75 mm terwijl je bij een maaswijdte van 13 mm al genoeg hebt aan een draaddikte van 1,05 mm.
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Buiten opslaan is beter
Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent.
Een plek aan de zuidkant van het huis is ideaal, want daar komt de meeste warmte van de zon om vocht uit het hout te halen. Als je je houtopslag tegen een muur of omheining wilt bouwen, raden we je aan om een ruimte van minstens 10 cm vrij te laten voor voldoende luchtcirculatie.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Bodembedekking is essentieel in het hok van je konijn of knaagdier. Het absorbeert de urine en zorgt ervoor dat je dier droge pootjes houdt. Hoe meer vocht de bodembedekking opneemt, des te langer blijft het hok schoon en fris. Je dier gebruikt de bodembedekking vaak om er een nestje van te maken.
Tamme konijnen vinden het graven nog steeds heel fijn om te doen omdat ze het natuurlijke instinct nog hebben. Het liefst in zand. Regelmatig graven geeft gezonde spieren en een goede bloedsomloop, is handig om lange nagels tegen te gaan en verhoogt het welzijn.
Konijnen zijn nou eenmaal uitmuntende knagers en als ze willen knagen ze zich zo door de omheining heen. Met materiaal zoals hout en kippengaas loop je het risico dat je konijn dit kapot zal bijten.
Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!
Als je je konijn niet helemaal schoon en reukloos kunt krijgen kun je je konijn tegen vliegen beschermen door een fijne vitrage of vliegengaas over de verblijfplaats te hangen.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.