Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af.Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby 's ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant.
Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden. Dit is behoorlijk intensief maar meestal van korte duur. Probeer hier zo ontspannen mogelijk mee omgaan en geef je baby (en jezelf) de gelegenheid geregeld te oefenen.
Als je baby één borst per keer drinkt, kun je de andere borst afkolven terwijl je baby uit de borst drinkt of vlak daarna. De melk die je op één dag hebt gekolfd kun je bij elkaar doen en bewaren. Het is niet gek als je in het begin nog niet zoveel extra melk hebt. Probeer eerst 20 ml te kolven en elke dag iets meer.
Wanneer ze kolven tussen voedingen door, kunnen moeders het beste minstens een uur wachten tussen het afkolven en de volgende borstvoedingssessie. Zorg ervoor dat je borsten volledig worden geleegd. Als je borstvoeding geeft, neem dan zo lang als nodig is om ervoor te zorgen dat je baby voldaan is.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen.
Borstvoeding is zoveel meer dan alleen moedermelk en de baby hoort in zoveel mogelijk situaties gewoon aan de borst. Een kolf is minder efficiënt dan een goed aangelegde baby en dus vormt een baby die goed aan de borst drinkt, de beste kolf.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal.
Redenen waarom je gaat kolven zijn bijvoorbeeld:
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Principes van kolven
Laat niet langer dan 4 uur tussen twee kolfbeurten zitten. 's Nachts kolven is wel een tijdsinvestering, maar omdat 's nachts het niveau van je melkmakend hormoon, prolactine, het hoogst is, heeft het zeker nut om ook 's nachts te kolven!
Ongeacht de manier van kolven zal elke kolfsessie moeten worden begonnen door het opwekken van de toeschietreflex. Vaak verdient het aanbeveling om ook tijdens het kolven opnieuw de TSR op te wekken wanneer de melkstroom sterk afneemt.
Je kunt het beste op je werk gaan kolven op ongeveer de momenten dat je baby anders uit de borst zou drinken. Op je werk kolf je dan even vaak als je thuis borstvoeding zou geven. Het kan ook zijn dat je iets minder vaak hoeft te kolven, maar voorkom te volle borsten want dit remt de productie af.
Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Tips voor het combineren van kolven en werk
Laat je kind spelenderwijs wennen. Geef bijvoorbeeld een paar slokjes (10 tot 20 milliliter) afgekolfde melk tussen voedingen door. Bijkomend voordeel van vroeg beginnen met kolven: je kunt al voordat je weer gaat werken een voorraad moedermelk opbouwen in de diepvries.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Voed/kolf zoals je gewend bent, niet vaker. De borst heeft rust nodig. Zorg dat je baby goed aanhapt. Vooral als je pijnlijke, geïrriteerde tepels hebt of last hebt van tepelkloven, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de techniek van je baby wel goed is.