Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Je kunt ook alleen het eiwit gebruiken, bijvoorbeeld als je een wat lichter paneerlaagje wilt. Als je het hele ei gebruikt, kun je het gewoon loskloppen. Gebruik je alleen het eiwit, klop het dan los met een heel klein beetje olie om schuimvorming te voorkomen. In het derde bord strooi je een laagje paneermeel.
In de pan: net zoals een klassiek gerecht kun je gepaneerd vlees in de pan bakken. Voor een mooie korst zet je de pan op een zacht of matig vuur, naargelang van hoe dik het vlees is. Let erop dat er altijd vetstof in de pan zit. Zo krijg je een gouden korst en vermijd je dat het paneermeel aanbrandt.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Deze techniek werkt ook als je stukjes vlees, kip of groente extra knapperig wil maken. Je hoeft ze er niet helemaal mee te paneren, een klein laagje zorgt al voor groots resultaat. Voor onze Korean fried chicken gebruiken we een mix van bloem, rijstebloem en Maizena voor de allerknapperigste buitenkant.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Een ei kan verdeeld worden in eigeel (de dooier) en eiwit, die separaat in gerechten kunnen worden ingezet. Een ei wordt ingezet om gerechten te binden, om een emulsie te maken (bijvoorbeeld bij mayonaise), om lucht in het gerecht vast te houden (een mousse).
Sommige mensen zweren erbij: alleen de eiwitten eten en het eigeel laten staan. Zo krijgen ze proteïnen binnen zonder het vet, minderen ze op het aantal kcal. en vermijden ze het cholesterol. Ze zijn dus extra gezond bezig.
Breekpunt. Het belangrijkste verschil tussen beide echtgenoten is het vetzuur dat alleen in de dooier zit. Dat heeft grote gevolgen in de keuken. Vet is namelijk vijand nummer één voor luchtig eiwitschuim (meringue).
Het is eigenlijk vrij simpel. Werk je ovenschotel of puree af met wat paneermeel, al dan niet in combinatie met wat gemalen kaas. Bij het gratineren in de oven wordt de bovenkant krokant omdat er zich een korstje begint te vormen.
Maak hiervoor een “papje” van 2 el bloem + 2 el boekweitmeel + 1,5 dl water. Dep het lapje vlees of de visfilet droog. Kruid met peper en zout. Haal het vlees of de vis door het “papje”, laat even uitlekken en haal het dan door het paneermeel.
Schnitzels moet je niet bakken maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren.
WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken.
Cotoletta alla Milanese
Wij kennen cotoletta alle Milanese als de Wiener schnitzel.
Bereidingswijze. Zet de pan op hoog vuur en laat (genoeg) boter bruin van kleur worden. Voeg daarna de schnitzels toe aan de pan en bak ze om en om mooi goudbruin in 5 tot 7 minuten.
Verwarm je airfryer eventueel voor op 180 graden. Spray de schnitzels in met wat olie en bak ze 10 minuten op 180 graden. Heel dunnen schnitzels zijn waarschijnlijk eerder klaar, na een minuut of 8. De paneerlaag wordt lekker krokant, het vlees van de schnitzel wordt mals en blijft toch sappig.
Koekenpan: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en bak de kipsatéschnitzel op een matige temperatuur in ca. 10 minuten aan beide zijden goudgeel. Regelmatig keren.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.