Gebruik bijvoorbeeld enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor de foto's minder snel verkleuren. Bewaar de foto's op hun kant in een doos zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ook fotoalbums zet je staand in de kast. Schaf de benodigde materialen aan voordat je met het uitzoeken start.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Bewaar je veel foto's en video's of heb je veel opslagruimte nodig voor andere bestanden? Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
Foto opslag
Sla je foto's op op een harde schrijf en koop nog een extra harde schijf waar je af en toe een back-up op zet. Leg die het liefste op een tweede plek buitenshuis, zodat je bij brand of diefstal nog steeds al je foto's hebt. Je kunt ook online je foto's opslaan in Google Drive, Dropbox, iCloud enz.
Een fotoboek kun je daarom het beste op een droge en koele plek bewaren.
Google Drive
Ook met de opslagdienst van Google kun je jouw foto's altijd en overal en met een apparaat naar keuze benaderen. Kies je op de website voor Persoonlijk, dan krijg je maar liefst 15 GB aan gratis opslag. De betaalde versie van deze dienst heet trouwens Google One.
Ook spelen resolutie, aantal scans en de grootte van de originelen mee in het bepalen van de prijs. Meestal liggen de kosten tussen 15 en 50 cent per foto. De goedkoopste deals liggen tegen de 8 cent per foto.
Fotoscan is een scanner-app van Google Foto's waarmee je je favoriete afgedrukte foto's kunt scannen en opslaan met de camera van je telefoon. Maak niet zomaar een foto van een foto, maar maak geoptimaliseerde digitale scans, ongeacht of een foto is ingeplakt in een album.
Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer.
Bewaar je foto's op een externe harde schijf zodat je altijd een back-up hebt van jouw mooie herinneringen ;)! Heb je nog geen harde schijf of wil je gewoon dubbel zo zeker zijn? Er zijn online 'in the cloud' veel en veilige mogelijkheden om je foto's op te slaan, zoals Google Drive, iCloud, Dropbox en Flickr.
Open Foto's. Tik op 'Nieuw album'. Typ een naam voor het album, tik op 'Bewaar' en kies de foto's en video's die u wilt toevoegen. Tik op 'Gereed'.
De iCloud van Apple en Google Foto's zijn de meest bekende én gebruikte. Hun grote pluspunt: ze synchroniseren automatisch met al je toestellen (smartphone, tablet, laptop, ...), wat betekent dat je al je foto's altijd overal hebt staan.
Zowel voor Android als zowel iOS gebruikers zijn er mogelijkheden om foto's automatisch te back-uppen naar een cloud dienst. Clouddiensten zoals Google Photos of Apple's iCloud, zijn op opslag locaties op het internet. Foto's die gemaakt worden, worden dan (op keuze) automatisch naar de Cloud geüpload.
Bij HEMA kun je nog steeds terecht voor het ontwikkelen en laten afdrukken van je analoge films. Er zijn talrijke mogelijkheden voor het afdrukken: kleur of zwart/wit, glanzend of mat, dia of negatief, APS en van een klein formaat foto tot een poster.