Bewaar ze altijd in een afgesloten potje. Hummus die je in de supermarkt koopt, kan je (in de gesloten verpakking) vaak tot wel een maand bewaren.
Gekoelde hummus, of het nu open of verzegeld is en zelfgemaakte versies, moet in de koelkast worden bewaard onder 40°F of lager in een luchtdichte container om blootstelling aan lucht te minimaliseren . Houdbare, niet-gekoelde hummus, zoals hummus uit blik, kan langere tijd op kamertemperatuur blijven, zolang ze maar ongeopend blijven.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
De houdbaarheid van hummus nam dramatisch af bij opslag bij hogere temperaturen (10 en 15 °C) vergeleken met opslag bij koelkasttemperatuur (5 °C), en de combinatie van kaliumsorbaat (E202) met citroenzuur (E330) verlengde de houdbaarheid van kant-en-klare hummus tot 45 dagen [10].
Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje.
Tip: hoe kan je hummus het beste bewaren
Wist je dat je hummus ook kan bewaren in de diepvriezer? Doe daarvoor de hummus in een plastieken potje en giet er eventueel wat olijfolie overheen. Je kan de hummus nadien tot wel 5 maanden in de diepvriezer bewaren.
Met dat in gedachten, doe je hummus in een herbruikbare, afsluitbare container en laat je wat ruimte over aan de bovenkant.Voordat je de container afsluit en in de vriezer zet, druppel je een beetje olijfolie over de hummus . De olie zal helpen om extra vocht in de dip te brengen, zodat deze niet te droog is wanneer je hem ontdooit.
Als de dip eenmaal open en ongekoeld is, wordt deze blootgesteld aan verschillende bacteriën en microben die het bederf kunnen versnellen. Bovendien kan de dip bederven als deze te lang buiten de koelkast wordt bewaard . Als u van plan bent om de dip voor later te bewaren, is het het beste om de tijd dat de dip buiten de koelkast blijft tot een minimum te beperken en te proberen deze vrij te houden van besmetting.
Maar de commerciële versie moet gekoeld worden (net als de restjes van je zelfgemaakte versie). Dus de eenvoudigste manier om koude hummus te verbeteren is door de kou eraf te halen: doe het in de magnetron en/of klop er een beetje heet water door (of aquafaba als je dat hebt) om het los te maken en de textuur weer wat zijdezacht te maken .
Twijfel je of je de hummus nog kunt eten of beter kunt weggooien? Bedorven hummus is makkelijk te herkennen. Als het is verkleurd en waterig is, dan is het niet meer goed.
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Zelfgemaakte hummus is vijf dagen houdbaar. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Dus, het eerste wapen in je arsenaal is de koelkast: bewaar je hummus in een luchtdichte container direct na het blenden . Een diepe container stelt minder oppervlakte bloot aan lucht, wat de groei van bacteriën verder vertraagt. Haal kleine porties uit de originele container in plaats van het op kamertemperatuur te laten staan.
Schimmel: Als u zichtbare schimmelgroei op het oppervlak van de hummus opmerkt, gooi deze dan onmiddellijk weg. Schimmel kan verschijnen als donzige, groene of witte vlekken en is een teken dat de hummus niet langer veilig is om te eten. Vreemde geur: Verse hummus zou een milde, licht nootachtige geur moeten hebben.
Twee dagen is alles wat dips nodig hebben om onveilig te worden om te eten, hoewel dit sneller kan gebeuren, waarschuwt ze. "Het punt is dat zodra je het deksel opent, bacteriën in de lucht zich op de dip gaan nestelen," zegt Dr. Freestone.
“Je kunt citroensap toevoegen om de pH te verlagen en conserveringsmiddelen toevoegen , maar deze verlengen de houdbaarheid meestal maar een paar weken in gekoelde opslag. Als alternatief kun je de hummus pasteuriseren en dit kan de houdbaarheid verlengen tot wel 6 weken in gekoelde opslag.
Overgebleven hummus? Verwarm het opnieuw in de magnetron of op het fornuis met een paar eetlepels water, blijf constant roeren tot het warm is en de juiste consistentie heeft.
Knapperige komkommerschijfjes zorgen voor een verfrissende crunch die de romige hummus perfect aanvult. Wortelsticks bieden een vleugje natuurlijke zoetheid en een bevredigende bite wanneer ze worden gedoopt. Paprikareepjes zorgen voor een levendige kleur en een licht pittige smaak die harmonieert met gladde hummus.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
“Je kunt citroensap toevoegen om de pH te verlagen en conserveringsmiddelen toevoegen , maar deze verlengen de houdbaarheid in gekoelde opslag meestal slechts met een paar weken. Als alternatief kun je de hummus pasteuriseren en dit kan de houdbaarheid in gekoelde opslag tot wel 6 weken verlengen.
Hummus blijft over het algemeen ongeveer 1 week houdbaar na de datum op de verpakking, ervan uitgaande dat het continu gekoeld is. Om de houdbaarheid van hummus verder te verlengen, kunt u het invriezen: Doe hummus in afgedekte luchtdichte containers of stevige diepvrieszakken.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Dat kan, maar de smaak en textuur kunnen eronder lijden . Als je haast hebt, kun je je bevroren hummus één minuut per keer in de magnetron doen op de ontdooistand van je magnetron. Doe het rustig aan en roer regelmatig om hete plekken te voorkomen.
Wij raden af om onze producten in te vriezen . Invriezen heeft invloed op zowel de textuur als de smaak.