Bewaar glaswerk voor een bijzondere gelegenheid niet in het keukenkastje, maar stop het weg in een krat. Zet alleen glaswerk in je kastjes dat je vaak gebruikt. Door overbodige dingen weg te doen, maak je ruimte. Daardoor is er ruimte om glazen naast elkaar te zetten.
De allerbeste optie voor het bewaren van je glazen is dan ook ondersteboven, maar hangend. Je kunt op veel plekken ophangrekjes vinden voor bijvoorbeeld wijn- en borrelglazen. Zo zorg je dat de rand niet in contact komt met een onhygiënisch oppervlak, dat de glazen langer meegaan, én dat er geen stof in je drankje zit.
Er is daarentegen wel degelijk een antwoord op de vraag: de opening moet naar boven, sorry naar-beneden-mensen. De reden: de bovenkant, de rand van het glas is het zwakste deel en daardoor breekbaar. De kans op splinters of breuken wordt aanzienlijk vergroot de glazen met de rand op te bergen.
Het beste is om de wijnglazen op te hangen, zoals ze in vele restaurants en bars doen. Daarmee los je beide problemen op. Maar de kans is groot dat je niet thuis niet zo'n hangrek hebt. Dan kun je de glazen dus beter ondersteboven in de kast plaatsen.
“Ook is het beter om ze niet in de buurt van de oven of het fornuis op te bergen. Zo gaan ze niet naar eten ruiken.” Daarom kun je wijnglazen het beste in een afgesloten kastje bewaren.
Doordat het glas zo zacht is vanwege het lood wat er in zit, kan het kalk in het water 'in' het glas gaan zitten. Dit gebeurt niet alleen in de afwasmachine, maar ook bij het met de hand afwassen of wanneer je bloemen in een kristallen vaas hebt staan. Volgens Hélène moet je kristal altijd gelijk en goed afdrogen.
Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen. Als de glazen droog zijn, kan je ze opblinken met een zachte microvezeldoek.
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Multifocale glazen kunnen niet 'slecht' worden, maar toch is het aangewezen om uw multifocale glazen te vervangen na 3 tot 4 jaar. De reden hiervoor is dat de kwaliteit van uw zicht na die periode meestal wat afgenomen is.
Was de glazen een voor een af in een plastic teiltje met een lauw afwas sopje. Gebruik een zachte spons; dus geen schuurspons! Spoel goed af en droog het glas af. We raden u aan uw kristal met de hand af te wassen; de hoge temperatuur in de vaatwasmachine en de bijhorende afwasmiddelen kunnen de glazen beschadigen.
De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens.
Hang de kistjes aan de muur en zet je borden en schalen er op een speelse manier in. Dit zorgt voor een nonchalante uitstraling. Ook in de woonkamer kan je je servies opbergen door gebruik te maken van planken. Zo kan je het combineren met andere accessoires in dezelfde kleur of in dezelfde stijl.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Glaswerk poleren
Neem dus een deel van het glas in de linkerhand. Bij een wijnglas bijvoorbeeld de voet. Stop vervolgens een uiteinde van de doek in het glaswerk en wrijf deze met duim en vingers schoon. Zet niet te veel druk, want het is en blijft breekbaar glas.
Wijnglazen in vaatwasser
Het bovenste rek van de vaatwasser kan gewoon een stukje naar beneden. Door het klemmetje aan de zijkant van het rek in te drukken, zakt het rek en passen je wijnglazen er gewoon in.
Je kunt glazen het beste met de hand afwassen in warm water zonder afwasmiddel. Hierdoor voorkom je kalkaanslag en blijft je glas langer mooi. Warm water is voldoende om de wijnaroma's uit een glas te verwijderen.
De boosdoeners zijn meestal kalkaanslag en glascorrosie.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Glascorrosie is een onomkeerbare beschadiging. Het ontstaat als het oppervlak van het glas aangetast wordt. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn allemaal bepalende factoren bij het ontstaan van glascorrosie.