Daarnaast adviseer ik je altijd om open flessen wijn, dus ook versterkte wijnen zoals Port en Sherry, rechtop (staand) in de koelkast te bewaren. Want doordat de temperatuur verlaagd wordt, 'ouderen' deze wijnen minder snel dan wanneer je ze bijvoorbeeld op het aanrecht bewaart.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Bewaar de port op een plek met een constante temperatuur. Het beste is in de koelkast. De lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat de wijn minder snel veroudert. Als je de port wil schenken, is het belangrijk om deze wel op temperatuur te laten komen, nadat de port uit de koelkast is gehaald.
Het is belangrijk om een fles port op de juiste manier te bewaren. Je sluit hem het beste af met de originele stopkurk en bewaart hem op constante temperatuur. Dat gaat uiteindelijk het beste in de koelkast, want de koele temperatuur zorgt ervoor dat de port minder snel oudert.
Een jonge Vintage Port blijft enkele dagen goed houdbaar, maar zal zijn fruitigheid daarna verliezen; hoe ouder de Vintage Port, des te fragieler en delicater wordt het aroma en daarmee de houdbaarheid.
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
De smaak is wat droger en fruitiger dan andere portsoorten, en hij is 't lekkerst om flink gekoeld (zo'n 8 tot 12 graden) te drinken als aperitief. Ook kun je met witte port fijne cocktails en mixdrankjes maken; een eenvoudig maar lekkere mix is witte port met tonic en een schijfje citroen.
Port drink je als aperitief, als digestief of gewoon zo. Als aperitief kan Port gedronken worden met een amuse van vis of zeevruchten, of gebaseerd op peulvruchten met noten. Als digestief is Port lekker met een klein kaasplankje of met een zoet toetje (crème brulée).
Wij adviseren de volgende temperaturen om optimaal van uw port te genieten: Witte port – 7 ºC. Oude witte port – 10 tot 13 ºC. Rosé port – 7 ºC.
PORT IN HET KORT
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
Decanteren is niets anders dan; de fles minimaal 24 uur recht op te zetten, zodat het depot naar beneden kan zakken en dan voorzichtig overschenken in een karaf. Dit kan met een decanteerapparaat of met een vaste hand.
Ook de (Ruby) Reserve en de Late Bottled Vintaged (LBV) port blijven tot een maand na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden. De Tawny en Colheita zijn zelfs tot enkele maanden houdbaar.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Late Bottled Vintage ports (meestal afgekort tot LBV) zijn dieprode ruby ports van één oogstjaar die langer (4 tot 6 jaar) op vat rijpen dan een Vintage port. LBV is een officiële en gecontroleerde aanduiding. Het oogstjaar én het jaar van botteling moeten op het etiket vermeld staan.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven. Dit geldt echter niet voor 'gewone' oude wijnen.
Dit krachtige moet ook terugkomen in de kaas om tegenwicht te bieden tegen de sterke port. Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton. Mocht u er niet goed uitkomen, dan kan een goede kaasboer u altijd informeren.
Port drinkt u bij voorkeur niet uit een wijnglas maar uit een portglas. Deze glazen zijn in Nederland soms aan de kleine kant.
Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.