Bewaar kaas op een koude, droge plaats.Zachtere kazen bewaar je in de groentelade van de koelkast.Harde kazen kan je gerust in de kelder bewaren, bij 11 à 12°C.
Harde kaas
Onder de harde kazen vallen blokken als parmezaan en pecorino. Deze kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopend bewaar je harde kaas zo'n twee tot vier maanden, geopend gaat hij tot zes weken mee.
Sommige kazen kun je wel buiten de koelkast bewaren bij een lage kamertemperatuur.Rond de 8 tot 15 graden. Dit geld wel alleen voor harde kazen, zoals Parmezaanse kaas. Zachte kazen kan je beter in de koelkast laten.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Ons advies is dan ook om meerdere kleinere stukken Parmezaanse kaas te bestellen, zodat je de kaas langer kunt bewaren, en er dus langer van kunt genieten. Een geopend stuk kan je namelijk slechts een tot twee weken bewaren.
Hoe kaas bewaren: 3 tips
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Harde geraspte kaas bewaren
Harde kazen, zoals Grana Padano, Pecorino Romano, en Parmigiano Reggiano, kunnen geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2-3 maanden bewaard worden zonder noemenswaardige verandering in smaak of textuur.
Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort.
Doordat de kaas vacuüm verpakt word voorkomen wij dat de kaas uitdroogt en dat deze gaat schimmelen. Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op!
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien.
Parmigiano Reggiano DOP
Karakteristieke smaak met volle structuur. Heerlijk over pasta's.
Parmezaanse kaas staat bekend om zijn diepe, complexe smaak. Je proeft noten, zout en umami, gecombineerd met een unieke textuur. Deze kaas is niet alleen heerlijk om zo te eten, maar ook om gerechten een extra smaak dimensie te geven.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Harde kaas kun je even bewaren buiten de koelkast. Hiervoor staat een temperatuur van 8 tot 15 graden. Eet je vaak zachte of blauwe kaas? Bewaar deze soorten dan juist in de koelkast.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker. Bij kazen zoals Chaumes, Wijnendale of de bekende Herve eet je beter niet te veel van de korst.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Grana Padano is in vergelijking met Parmigiano Reggiano een kaas die zachter en milder is van smaak, doordat de rijpingsperiode over het algemeen een stuk korter is. Hierdoor is hij ook minder kruimelig van structuur.
Korst voor soepen en stoofjes - Tot slot: bewaar altijd de korst van een stuk Grana Padano in de vriezer en laat trekken in soepen, stoofpotten en zelfs risotto. De korst geeft namelijk nog hartstikke veel smaak af!
Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog." Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af."Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant. Komt daarbij dat de temperatuur van veel koelkasten wel eens durft te schommelen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.