Haal je de avocado uit de diepvriezer? Geef hem dan bij voorkeur enkele uren de tijd om te ontdooien en vermijd de microgolfoven. Avocado-blokjes of puree kan je de avond voordien al onder je lunch voor de volgende dag mengen.
Om de avocado te ontdooien leg je hem ongeveer een uur in een bak bij kamertemperatuur of ontdooi je de vrucht een nacht in de koelkast.
Ja, een avocado kun je gewoon invriezen. Zo doe je het: Snijd de avocado's door de helft en haal de pit eruit met een mes of lepel. Bewaar ze in een vacuüm (diepvries)zakje, of maak een zakje zelf vacuüm door met een rietje de lucht eruit te zuigen.
Ingevroren avocado kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Verse avocado kun je rustig in de koelkast bewaren tot een week, mits deze niet al erg rijp is. Dan veel korter. Buiten de koelkast kun je avocado een aantal dagen bewaren, mits ook weer als de vrucht niet al te rijp is.
Ga als volgt te werk: halveer rijpe avocado's en verwijder de pitten en schillen. Snijd de avocado's in blokjes of schijven, besprenkel met citroen- of limesap en doe ze in een diepvrieszak of -schaal. De ingevroren avocadoblokjes kunnen rechtstreeks uit de vriezer in smoothies verwerkt worden.
Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders. Is ie vrijwel helemaal zo, dan kan je de avocado beter weggooien.
Kun je gepureerde avocado invriezen? Zeker! Stop de avocado halfjes in een blender samen met 4 eetlepels citroen- of limoensap (per avocado). Doe de avocado puree in ijsblokjesvorm achterin de vriezer bij -18°C of lager.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Prak de avocado met een vork, zodat je een lekker grof mengsel krijgt. Je kunt de boel ook pureren met bijvoorbeeld een blender of staafmixer, maar dan lijkt je guacamole qua structuur al snel op lijm.
Guacamole invriezen is mogelijk, maar voor het invriezen moet het wel goed verpakt worden omdat anders de smaak en textuur kunnen worden aangetast. Ook de houdbaarheid kan beperkt worden. Als je het in diepvrieszakjes invriest, kun je het beste in de diepvries wat bakpapier leggen waarop je de diepvrieszakjes legt.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Mag je bruine guacamole nog eten? In principe wel, op voorwaarde dat de kleur het gevolg is van het oxidatieproces en niet van rotting. Bewaar de dip niet langer dan drie dagen en sowieso in de koelkast. Net zoals bij avocado heeft de verkleuring wel invloed op de smaak die iets bitterder zal zijn.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op. Je kunt stukjes mango ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je de vrucht tot 12 maanden in de diepvries bewaren (minimaal -18°C).
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.