Aardbeien kan je invriezen, op z'n geheel of in stukjes. Hou er rekening mee dat ze (na ontdooien) een stuk wakker zullen zijn dan de verse exemplaren. Ingevroren aardbeien zijn zeer geschikt voor smoothies, confituur of een coulis.
Vul de vakjes met water en zet in de vriezer. Op deze manier blijven de aardbeien maximaal twee maanden goed.
Aardbeien kun je gewoon bij kamertemperatuur ontdooien, beter is in de koelkast. Dit duurt wat langer maar de aardbeien blijven beter in vorm. Leg daartoe de aardbeien in zak op een bord, of plaats de diepvriesbakjes in de koelkast. Na het ontdooien kunnen de aardbeien gebruikt worden.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn. De beelden liegen er niet om: als je dat doet, komen er namelijk allemaal kleine beestjes uit. Als in: bewegende beestjes. Levende beestjes.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.
Aardbeien ontdooien
Als je een smoothie of aardbeienjam bereidt kun je het beste bevroren aardbeien in een blender stoppen en vervolgens laten afkoelen in een koelkast. Eenmaal ontdooid kunnen de aardbeien nogal week zijn. Daarom worden ontdooide aardbeien ook meestal voor smoothies of jam gebruikt.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
- Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontje erop zitten.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Dat is afhankelijk van het fruitsoort, de versheid en manier van invriezen. In de meeste gevallen kun je uitgaan van een houdbaarheid tussen de 10 en 12 maanden. Hoe lang kun je fruit in de koelkast bewaren? Het meeste fruit blijft 7 dagen houdbaar in de koelkast, en ongeveer 3 tot 4 dagen buiten de koelkast.
Maar door bevroren fruit toe te voegen aan je smoothie krijg je écht een betere textuur. Je smoothie wordt kouder (ideaal in de zomer!) en dikker dan met (alleen) vers fruit. Met de juiste hoeveelheid bevroren fruit kan een smoothie zo dik worden dat het lijkt op een ijsje; de smoothiebowl of nicecream genoemd.
Vrijwel alle vruchten kunnen worden ingevroren. Het bruin worden van vruchten kun je voorkomen door ze te besprenkelen met citroensap. Verwijder voor het invriezen de pitten en schillen en vries het fruit na het wassen gedroogd in - het liefst in bakjes. Je kunt 't dan 10 tot 12 maanden bewaren.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Hier geldt niet hetzelfde principe als bij koelkasten. Dit betekent dat je beide in stukken gesneden aardbeien kunt invriezen. Het belangrijkste is dat je voor het invriezen de steeltjes verwijdert en ze in een diepvrieszakje doet.