Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .
U kunt de bladverliezende Agapanthus, beschermd tegen de regen buiten laten staan tot de 1e lichte (nacht)vorst zich aandient. Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.
Tussen half mei en half oktober kan de plant buiten staan, in de niet al te felle zon of de halfschaduw. Tijdens het groeiseizoen tot half augustus rijkelijk gieten (maar geen water in de pot of schotel laten staan) en wekelijks bemesten met een kali-houdende meststof.
Afhankelijk van het soort kan de agapanthus overwinteren
Deze soort kan alleen binnen in een koude, vorstvrije ruimte waar voldoende licht komt overwinteren. Een koude, droge omgeving zorgt ervoor dat de wortels van de plant niet gaan rotten en het stimuleert de bloei.
De meeste Afrikaanse lelies zijn niet winterhard. Als er een keer lichte nachtvorst geweest is dan kunt u planten in pot naar binnen halen. Overwinter de Agapanthus in pot vrij droog, het liefst tussen de 2°C en max. 8°C.
Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .
Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft. Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
Hoe moet je Agapanthus snoeien na de bloei? In tegenstelling tot het afknippen van de bloemen bij veel vaste planten, snoei je bij Agapanthus niet alleen de bloem af, maar snoei je de bloemstengel tot net boven de grond af. Verder is voor Agapanthus weinig tot geen snoei nodig.
De groenblijvende Agapanthus is niet winterhard en moet dus als kuipplant in potten worden gehouden en overwinteren bij ± 5°C. Laat ze overwinteren op een koele, vorstvrije en lichte standplaats en geef ze 1x per maand water.
Een goed methode om de Agapanthus in pot te beschermen tegen de vorst is om de plant binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest. De ideale temperatuur in deze ruimte voor een Agapanthus bedraagt tussen de 2 en 8 graden Celsius. Een ruimte waar de verwarming regelmatig aanstaat is af te raden.
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
Naar kleur blijven de blauwe Agapanthussen het meest populair, en bloemen met een tikje grijs, zoals Silver Mist. Maar ook tweekleurige bloemen komen op, zoals Twister en Enigma. Rotterdam is een van de mooiste lichtblauwe, met veel en grote bloemen, Delfts Blauw de allerdonkerste, met intens paarse bloemen.
7-14-28 Agapanthus meststof ( NPK 7-14-28 chloorarm) is een selectie van snelwerkende componenten. De Agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Deze meststof zit laag in de stikstof voor de groei van de bladeren. Het aanwezige fosfaat is voor de ontwikkeling van de bloei.
Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten. Wanneer de kern van de plant uitgeput is en niet meer groeit, kunt u dit verwijderen en weggooien (composthoop). Daarna kunt u de rest van de plant verdelen.
Een zomer lang bloemen op het terras
De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.
Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist.
Meststoffen met een relatief hoog stikstofgehalte zijn kippenmest, bloedmeel en hoornmeel (en er zijn uiteraard kunstmestsoorten waar veel stikstof in zit).
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
Plant de bollen 5cm diep en 10-15 cm uit elkaar. Na het planten de agapanthus verzorging vervolgen door royaal in te wateren, daarbij de grond goed doorweken. Goed de agapanthus bemesten is verstandig. Na het planten groeien de wortelen binnen een week uit.
Water mag niet lang rond de wortels blijven staan. De Afrikaanse lelie staat dus liefst in goed gedraineerde grond, in grond waar het water uit teveel aan water goed weg kan lopen. Heb je een prachtige zonnige plek in je tuin waar na een regenbui plassen blijven staan: nope, niet geschikt voor je Agapanthus.
Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia.
Afrikaanse lelie of Agapanthus is een bolgewas, je ziet het er niet meteen aan. Wat je wel uit de naam kan vermoeden, is dat de plant graag veel zon en warmte heeft. Deze planten worden meestal gebruikt als terrasplant in een stevige pot, want veel soorten zijn niet winterhard.
Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.