ACHTER OF BOVEN DE DEUR. Als je echt te weinig ruimte hebt in je badkamer, moet je élk plekje benutten. Met een speciaal handdoekenrek dat je aan je deur bevestigt bijvoorbeeld. Extra handdoeken kun je op een wandrek boven de deur plaatsen, een plek die je anders niet zou gebruiken.
Handdoek opbergen aan een ladder
De houten decoratie ladder is een mooi item voor in de woonkamer of in de slaapkamer, maar je kunt de ladder ook prima in de badkamer plaatsen. Hier doet de ladder dienst als opberger voor je handdoeken. Bovendien kun je handdoeken ook goed aan de ladder laten drogen.
Je kan aan de zijkant van de douche een grote ruimte maken om je handdoeken, shampoo's en andere badkamerbenodigdheden in op te ruimen. Ook een ladder in je badkamer kan ruimte bieden aan je handdoeken. Het voordeel van het werken met een ladder is dat je gelijk een ruimte hebt om ze eventueel te laten drogen.
Vouw de handdoek doormidden en leg de punten netjes op elkaar (bij grote handdoeken kun je ervoor kiezen om nog een tussenstap te maken, door de handdoek in drieën te vouwen); Vouw de handdoek vervolgens van links naar rechts en leg de punten wederom op elkaar. Je handdoek is opgevouwen.
Losjes oprollen is volgens Zamarra veel slimmer. Om zacht te blijven, moeten handdoeken genoeg lucht krijgen en dat krijgen ze niet als ze opgevouwen liggen. Bovendien ziet het er ook veel leuker uit als de handdoeken netjes opgerold in de kast liggen.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt. Om dit te voorkomen, kunt u de handdoeken na gebruik het beste eerst laten drogen. Een natte handdoek als een propje in de wasmand gooien is echt af te raden.
Gooi ze in de wasmachine
Gooi geen natte handdoeken, sterk vervuilde keukenhanddoeken of vuile vaatdoekjes in de wasmachine, hierdoor gaan je handdoeken stinken.
Handdoeken, badlakens en strandlakens kunnen tot drie keer gebruikt worden. Hang ze tussendoor uit op een handdoekstang of een handdoekrek zodat ze goed drogen.
De meeste bevestigen deze aan het kastje onder de gootsteen, want daar gebruik je de theedoek het vaakst. Het grote voordeel is dat de theedoek niet in zicht hangt en je daardoor de greeploze keuken mooi strak en modern houdt. Je hebt zelfklevende hangertjes die in verschillende kleuren.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Ondergoed vouwen
Leg de onderbroek plat voor je neer. Vouw dubbel in de lengte: de onderkant naar de bovenkant. Vouw de zijkant naar het midden. Vouw nog een keer dubbel in de lengte.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Stop de vaatdoek in de vaatwasser
Zorg er hierbij wel voor dat het doekje niet rond kan vliegen om klem kan komen in de wasarmen. U kunt het doekje bijvoorbeeld in de bestekbak stoppen. Wanneer de vaatwasser klaar is heeft u weer een fris doekje om de keuken mee te reinigen.
Je legt 'm beter ook niet op het aanrecht of over de gootsteen, want ook die plekjes bevatten bacteriën. De ideale plaats om je keukenhanddoek wél te hangen, is aan een apart haakje. Daar zitten weinig tot geen bacteriën op en zo ligt hij wel nog steeds binnen handbereik.
Je handdoek ophangen in de keuken kan ook op een andere manier, namelijk over een deurrekje geslagen. Je hangt de rekjes over één van de deurtjes van je keukenkasten en hangt de doeken gemakkelijk over het rekje. Heel simpel zonder dat de boormachine er aan te pas hoeft te komen.