Bij een gekozen hellingshoek van 10° is het verval (zie tabel bij B): 3,50*18 = 63 cm dwz onderzijde muurplaat = 2,10+0,63 = 2,73 m. De bovenzijde van eventueel aanwezige kozijnen mag dus maximaal 2,73 m zijn.
Het hellingspercentage wordt gemeten door te kijken hoeveel de weg stijgt over een vastgestelde afstand. Als de weg over een afstand van duizend meter honderd meter stijgt, bedraagt de helling 100/1000=0,1. In procenten uitgedrukt is dat 10 procent. Dat komt overeen met bijna 6 graden.
Indien we 5% stijgen, zitten we 5 meter hoger indien we 100m via horizontale richting hebben afgelegd. Indien we 100% stijgen, leggen we zowel in verticale als horizontale richting evenveel weg af, wat dus wil zeggen een hoek van 45°. 100% stijging komt dus overeen met een hoek van 45° en niet van 90°.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must.
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Een zwarte piste is over het algemeen niet steiler dan 35 graden, komt overeen met 70%. Logischerwijs is 100% dan 45 graden (de bekende geodriehoek) en is een hoek van 90 graden niet uit te drukken in percentage. 50 graden is overigens dus 119 %. De steilste piste in de VS ligt in Squaw (California bij Lake Tahoe).
Het hellingspercentage van een heuvel, helling of berg is gelijk aan het hoogteverschil Δh gedeeld door de horizontale afstand d maal 100%. Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Afschot plat dak
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
Een helling van 2 cm per meter is al zeer optimistisch en zal nauwelijks problemen opleveren. Algemeen geldt (zowel voor golfplaat, polycarbonaat als gewapend glas) dat een helling van 1 cm per meter voldoende is voor een goede afwatering. Voor de dakgoot mag je trouwens dezelfde hellingsgraad aanhouden.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.
Wij adviseren een afschot van ongeveer 0,5 cm per meter. Het dak van uw Douglas overkapping loopt dan schuin, maar u gaat later nog een boeiplank (boeideel) monteren. Als u deze waterpas plaatst, is het verloop van de palen en dus het afschot aan de buitenkant niet meer zichtbaar.
Bijvoorbeeld hoek van 1 graad is 0.0175 rad maal 18 inch is 8 mm.
Een plat dak moet dus altijd 'afschot 'ofwel afwaterend lopen. Het afschot moet minimaal 3 graden zijn; dit komt overeen met 16mm per meter. Het gaat hierbij om het blijvende netto-af-schot, dus waarbij rekening is gehouden met onder meer de gebruikelijke doorbuiging van de dakvloer.
Bereken de hellingshoek met behulp van een rekenmachine waarop ook een TAN-1 optie zit. Dit doe je door het volgende in te tikken: Tan-1(lengte 1/lengte 2). In het voorbeeld is dat Tan-1(100/300) = 18,43. De hellingshoek van het dak uit het voorbeeld is dus 18,43 graden.
Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin. Tevens heb je sneller het gevoel dat je scheef zit op je terras.
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 cm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
Voor een overkapping is een hellingsgraad van 7graden tot 20 graden aanbevolen. Bijvoorbeeld 1 meter uitval moet voor een 9 graden hoek 15 cm aflopen van de hoogste zijde naar laagste zijde.
Een graad (°) is een maat om een hoek of schijnbare afstand aan de hemel aan te geven. Er gaan 360° (360 graden) in een cirkel, en 90° in een rechte hoek. Eén graad bevat 60 boogminuten (`) en 3600 boogseconden († ), d.w.z. 1° = 60` = 3600† Hoeken worden soms in decimale graden, graden en ...