Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Je krijgt het weer mooi met natuurzuivere zachte zeep (D'Or), een handvol in een halve emmer warm water. Hardnekkige vlekken verdwijnen met Cif Cream, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.
Zo is het belangrijk te weten dat je een granieten aanrecht nooit mag schoonmaken met een allesreiniger of een schuurmiddel. Een eenvoudige manier om een granieten aanrecht te reinigen is met een sopje van groene zeep. Zo leg je er tevens een beschermlaag op en gaat het aanrecht prachtig glanzen.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Om uw werkblad te beschermen moet u het oppervlak insmeren met een oplossing van 50% terpentijn en 50% lijnolie, 24 uur laten drogen en het overtollige weghalen. Deze behandeling kan eventueel hernieuwd worden, maar dan met een verhouding 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie.
Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas. Laat dit een uur intrekken en reinig het oppervlak daarna met groene zeep. Droog daarna het oppervlak af met een doek. U kunt uw granieten blad met afwasmiddel: één druppeltje is genoeg.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
Gebruik regelmatig een speciale sealer om vlekken zoveel mogelijk te verwijderen. Gebruik geen zure producten zoals zeep, detergent, citroen of allesreiniger om het werkblad schoon te maken. Een werkblad uit graniet kan je wel schoonmaken met een zachte, vochtige microvezeldoek en een speciaal product van de fabrikant.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Chinees hardsteen bijvoorbeeld, heeft een hoge concentratie aan kalk en verkleurt hierdoor aanzienlijk. Daarentegen heeft leisteen, graniet en basalt een veel lagere concentratie kalk en deze steensoorten zullen dan ook veel minder vergrijzen (in sommige gevallen zelfs nauwelijks).
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Door marmer te impregneren bescherm je de steen beter tegen vuil en vocht. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van omstandigheden. Marmer dat zich buiten of in een vochtige ruimte bevindt, wordt het best jaarlijks geïmpregneerd. Voor marmer in droge ruimtes, volstaat het om dit om de vijf jaar te doen.
Graniet bevat geen kalk en is bijgevolg zuurbestendig. Lichte zuren zoals onder meer cola, azijn en wijn tasten het materiaal niet zelf aan. De (gepolijste) afwerking kan wel voor problemen zorgen. Het gevolg is een matte vlek.
De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Verzoete graniet
Wanneer je geen fan bent van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Door graniet te schuren, zal de oppervlaktelaag minder dik zijn waardoor het gevoeliger zal zijn voor vlekken.
Het blad is goed bestand tegen de gebruikelijke huishoudmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel. Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste verwijderen met schoonmaakazijn, of een ander verkrijgbaar ontkalkingmiddel.
Keukenwerkblad in graniet
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een natuurlijk materiaal zoals een werkblad in graniet. Daarmee worden prachtige werkbladen gemaakt, uniek qua kleur en tekening. Voor gebruik als werkblad wordt graniet meestal gepolijst, waardoor het minder poreus is en dus minder vlekgevoelig.
Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Ook een afgebroken stuk graniet kan uitstekend worden hersteld. Met speciale, duurzame lijm wordt het afgebroken stuk graniet vastgelijmd. De belastbaarheid van het werkblad is hetzelfde als het origineel. De lijmrand wordt volledig op kleur en structuur afgewerkt waardoor de schade vrijwel onzichtbaar wordt hersteld.
Graniet is, vanwege de aanwezigheid van kwarts, extreem hard en dus bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Marmer is echter minder goed bestand tegen krassen, hitte en andere krachten van buiten omdat het opgebouwd is uit kalksteen dat in de binnenkant van de aarde gekristalliseerd.