Potdekselen wordt ook wel stapelplanken genoemd, omdat u ze eenvoudig op elkaar kunt stapelen. Begin met het potdekselen altijd onderaan.Houdt rekening met een afstand van 5 centimeter vanaf uw border. Op deze manier blijven uw planken schoner en droger wat zorgt voor een langere levensduur.
Potdekselplanken kunnen het beste bevestigd worden op een stevige ondergrond. Een goede onderconstructie is van groot belang, het is het fundament waar de planken op rusten. Je maakt hierbij gebruik van palen met een maximale ruimte van twee meter tussen de palen.
De breedte van de plank is bijvoorbeeld ca. 15 cm en de overlap ca. 2,5 cm.
Bij potdekselplanken zonder inkeping bevestig je de schroef net boven de onderste plank. Hierdoor geef je de planken de ruimte om te werken. Bij Zweeds rabatdelen met inkeping plaats je de schroef in het dikke gedeelte van de plank, boven de inkeping.
Een potdekselplank ziet eruit als een normale plank. Bij Zweedse rabatdelen/ Zweedse potdeksel planken ziet de plank er anders uit, maar werkt het stapelen wel hetzelfde. Bij Zweeds rabat schuiven de planken als het ware over elkaar heen. Dat komt doordat het een toelopende plank is met een messing en groef.
Als je een superstrak eindresultaat wilt zijn de Zweedse rabat potdekselplanken de beste optie. Omdat de planken een messing en groef hebben vallen ze echt perfect over elkaar. Daardoor krijg je een goede afdichting én een superstrak resultaat.
De meestvoorkomende vorm van potdekselen is met ruwe planken. De planken zijn dus gewoon met 4 rechte zijden en vaak ruw. Zorg bij het onbehandelde hout ervoor dat u het hout tijdig voorziet van beits, verf of olie om verwering tegen te gaan. Red Cedar kan ook onbehandeld toegepast worden.
Potdekselschroeven: dé schroef voor het monteren van rabat- en potdekselplanken. Bij buitenklussen worden vaak de RVS vlonderschroeven, AR- Coating schroeven of tellerkopschroeven toegepast.
Bevestig het Zweeds rabat per steunpunt met één schroef/ringnagel 30mm uit de onderzijde, zie afbeelding hiernaast. Op de kopse kant 50mm uit de kant aanhouden om kans op kopscheuren te minimaliseren. Houd 2-3mm speelruimte tussen de delen vanwege de werking(krimp en uitzet) van het hout.
Voldoende ruimte tussen de delen aanhouden
I.v.m. het onderhoud en de werking van het rabathout moet deze ruimte aan de kopse kant minimaal 10 millimeter bedragen.
Het vastschroeven van Zweeds rabat
De onderste plank rust op de onderconstructie en wordt vastgeschroefd aan de palen. Vaak wordt gekozen voor de blinde bevestiging. Dit betekent dat de schroeven op het smallere gedeelte aan de bovenzijde van de plank komen.
Rabat is een plank die aan de onderzijde is voorzien van een groef. De bovenzijde heeft een rand die precies in de groef valt. Hierdoor kun je de planken in elkaar schuiven en krijg je een wind en waterdichte verbinding. Ze zijn zeer geschikt voor het maken van wanden voor bijvoorbeeld een schuurtje of blokhut.
Met de Westwood RVS ribnagels zet u gemakkelijk uw potdeksel of Zweeds rabat planken vast. Doordat de spijkers gemaakt zijn van RVS hebben ze een lange levensduur.
Potdekselplanken, ook bekend als Zweeds rabat planken, zijn populair als gevelbekleding en schutting. Door het profiel vallen de planken deels over elkaar heen, waardoor het ´potdeksel-effect' ontstaat. De rustieke uitstraling zorgt voor een bouwwerk met landelijk karakter.
Potdeksel schroeven, ook wel gevelschroeven genoemd, zijn schroeven die ontworpen zijn voor het maken van potdekselwerk. De potdekselschroef is zelfborend in vrijwel alle houtsoorten, dus ook in hardhout.
Uw prijs per meter te plaatsen schutting incl. alle benodigheden en aanlegkosten €142.50 per meter (Incl. BTW).
U heeft keuze uit vuren en grenen Geïmpregneerd rabatprofielen (levensduur 10-15 jaar), onbehandelde lariks douglas zweeds rabat (levensduur 7-15 jaar) of hardhout rabatdelen (levensduur 20-25 jaar).
Tacker spijkers RVS. Ringnagels. Ze zijn bekend onder diverse namen, waaronder: rolnagels, rolspijkers, spijkers op rol, spoelnagels en tacker spijkers. Deze rolnagels worden vooral toegepast om halfhout of Zweeds rabatplanken te bevestigen.
Douglas zweeds rabat wordt veel toegepast op schuren als gevelbekleding. Dit worden ook wel potdekselplanken genoemd. Douglas hout is zeer populair als tuinhout.
Potdekselplanken. Potdekselen is het dakpansgewijs bedekken van gevels en wanden met gevelplanken. door de bovenste gevelplank over de onderste te potdekselen loopt het regenwater over de planken af.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Zweeds rabat is een potdekselplank die een sponning (uitsparing) heeft waardoor ze gemakkelijk in en over elkaar vallen. Je krijgt dus een strakker effect. Het voordeel van deze soort potdekselplanken is dat het hout ruimte heeft om in de hoogte te werken, maar je toch geen spleten zult zien.