Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Er zijn geen speciale maatregelen meer nodig, zoals jezelf testen. Dat komt omdat nog maar weinig mensen erg ziek worden door het corona-virus. Veel mensen hebben al corona gehad. Of ze hebben prikken tegen corona gehad.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.
Een positieve zelftest maakt covid waarschijnlijk, maar er is nog een redelijke kans op een fout-positieve uitslag, dus laat het altijd volgen door een PCR-test bij de GGD. Een negatieve zelftest maakt covid erg onwaarschijnlijk, je hoeft niet ook nog naar de GGD voor een PCR-test.
Indien de test gebeurde bij personen waar de prevalentie relatief hoog is, zoals bij hoog-risico contacten en tijdens een cluster onderzoek, is de kans op een vals positief resultaat klein en wordt de persoon als een bevestigd geval beschouwd.
Bij bevestigde of vermoede Covid-19 infectie kan het werk ten vroegste hervat worden 7 dagen na het begin van de symptomen.
Testen niet meer nodig
Sinds 11 maart 2023 zijn de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting vervallen. U hoeft dus geen coronatest meer te doen als u coronaklachten heeft.
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen.
Recent Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de onderzochte corona antigeen neuszelftest voldoende betrouwbaar is als men op het moment van testen symptomen of klachten heeft die passen bij een corona infectie, maar niet als men op dat moment geen symptomen of klachten heeft.
De betrouwbaarheid is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
Als een werknemer aanwezig is op de werkvloer en symptomen vertoont, kan de werkgever enkel maar adviseren om contact op te nemen met zijn huisarts. Deze zal dan bepalen wat de te ondernemen stappen zijn en of het nuttig is om een test af te nemen.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Hoe snel ben ik weer beter na corona? De meeste mensen krijgen weinig klachten door corona. Ze zijn na een paar dagen weer beter en kunnen hun normale dingen weer doen. Soms duurt het een paar weken voordat iemand zich weer helemaal goed voelt.
Het FAGG herinnert u eraan dat paracetamol in het algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze is voor de behandeling van pijn en koorts dankzij het gunstigere veiligheidsprofiel. Gebruik de laagste doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen, gedurende een zo kort mogelijke periode.
Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Symptomen corona (algemeen)
De traditionele symptomen die passen bij corona (SARS-CoV-2) zijn: Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn.