Er zitten 85 kilocalorieën in 1 plak (75 gram) tofu. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tofu'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Voedingswaarden* Tofu bevat veel eiwitten, maar niet zoveel als een stuk kip (11,6 gram tegenover 25,3 gram). Ook bevat tofu geen vitamine B12, iets wat veganisten moeten suppleren omdat dit enkel in dierlijke producten voorkomt.
Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Sojaproducten zoals tofu zijn een goede bron van vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E en foliumzuur. Tofu zit ook boordevol pectine, een voedingsvezel die een positief effect heeft op het cholesterol.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
Ze hebben last van winderigheid, krampen, obstipatie en diarree. Tofu past bij uitstek in dit dieet omdat het is gemaakt van pure sojamelk, en niet van hele sojabonen met voor de darmen moeilijk verteerbare koolhydraten.
Je kunt het rauw of gekookt eten, warm of koud, in zijn geheel, in plakjes, verkruimeld of geraspt. Vaste tofu wordt gebakken, gekookt, geroerbakt en gefrituurd met of zonder beslag.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Ze hebben elk hun voor- en nadelen om te overwegen met betrekking tot hun voedingsvergelijkingen. Kip is een rijkere bron van eiwitten, maar bevat ook meer cholesterol dan tofu. Aan de andere kant biedt tofu 3,5 keer minder vet dan kip .
Er zitten 85 kilocalorieën in 1 plak (75 gram) tofu.
Tofu en tempeh (of tempé)
Verder zit er in deze producten weinig verzadigd vet en zout én bevatten ze vitamine B1 en ijzer. Een gezonde keuze dus om je vlees mee te vervangen. Je kunt tofu en tempeh bijvoorbeeld gebruiken in wok- of currygerechten.
Tofu is een cholesterolvrij, caloriearm, eiwitrijk voedsel dat ook rijk is aan botversterkende calcium en mangaan. Tofu kan je helpen om af te vallen door je langer vol te houden met minder calorieën dan vlees .
Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
Als je tofu eet die bewerkt is met suiker, zout of conserveringsmiddelen, dan is het misschien niet gezond voor je. Maar als je het eet dat bewerkt is op een manier die de voedingswaarde behoudt, dan kan tofu je helpen om op een gezonde manier buikvet te verliezen .
Om de tofu de smaak optimaal op te laten nemen, gebruik je een geleider zoals witte wijn azijn, rijstwijn, sojasaus, port of een andere vloeistof.Meng je droge kruiden door het smaakvocht en je hebt een marinade.
Loopt tofu tegen het eind van de houdbaarheidsdatum, dan kun je die met een paar dagen verlengen door de tofu te bereiden (wokken, bakken, frituren, stoven) en vervolgens tot gebruik in de koelkast te bewaren. Je kunt tofu ook invriezen.Hiermee verandert de tofu wel van structuur en kleur.
Is tofu eigenlijk gezond? Als je alleen al kijkt naar de mineralen en vitaminen, is tofu een gezonde keuze voor mensen om te overwegen , zegt Mok. Maar "een misvatting is hoe soja de hormoonspiegels beïnvloedt," zegt ze, "En [dat] het eten van te veel soja gezondheidsproblemen kan veroorzaken." Mok zegt dat dit niet waar is.
Eiwitten: zijn essentiële bouwstenen voor de huid en spelen een cruciale rol in de productie van collageen. Veganisten moeten ervoor zorgen dat ze voldoende eiwitten consumeren, en kunnen dit doen door gebruik te maken van plantaardige bronnen zoals bonen, linzen, tofu en tempeh.
Tofu wordt beschouwd als een goede eiwitbron (13 g eiwitten per 100 g). De exacte hoeveelheid eiwit hangt af van de stevigheid: hoe steviger, hoe meer eiwit. Kipfilet is ook een goede bron van eiwitten (23 g eiwitten per 100 g) en bevat weinig vet (1,3 g vet per 100 g). Tofu bevat 7 g vet per 100 g.
Van de drie plantaardige eiwitten is soja-eiwit degene met een vergelijkbare aminozuursamenstelling vergeleken met melk- en wei-eiwit. De PDCAAS-score en verteerbaarheidssnelheid van soja-eiwit zijn erg vergelijkbaar met melk- en wei-eiwit [1,4,6].
Sojayoghurt is een goede keus als je wil afvallen. Sojayoghurt bevat namelijk weinig suikers, veel eiwitten en een kleine hoeveelheid vezels. Ook bevat het weinig calorieën en weinig verzadigd vet.
Niettemin blijkt uit het bewijsmateriaal dat de consumptie van plantaardige eiwitten, met name soja-eiwitten, de voedselinname kan onderdrukken en het verzadigingsgevoel en/of energieverbruik kan verhogen, wat de toename van lichaamsvet kan verminderen en kan resulteren in gewichtsverlies . Deze effecten kunnen nuttig zijn voor de preventie en behandeling van obesitas.